SZNYCELKI DROBIOWE W SOSIE PIECZARKOWYM I PURÉE ZIEMNIACZANO – DYNIOWYM
Delikatne mięsko, pyszny sosik, lekkie purée i brokuły al dente. Tylko tyle i aż tyle.
Składniki:
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 300 g)
1 cebula
500 g pieczarek
1-2 łyżki masła klarowanego
mąka pszenna do oprószenia mięsa
sól
świeżo zmielony pieprz
3 łyżeczki domowej pasty bulionowej
300 ml wrzątku
1 łyżka (30 g) śmietany crème fraîche
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
Mięso umyć, osuszyć i pokroić ukośnie na kilka sznycelków, a następnie lekko je rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą.
Sznycelki posypać delikatnie solą i pieprzem.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Pieczarki obrać, umyć i pokroić na plasterki.
Mięso obtoczyć w mące, nadmiar mąki strząsnąć i smażyć fileciki na 1 łyżce masła na rumiano. Usmażone mięso przełożyć na talerz.
Na patelnię dać resztę masła, cebulę i po chwili pieczarki. Smażyć, aż cały płyn wyparuje, a pieczarki będą lekko rumiane.
Wówczas na patelnię przełożyć usmażone mięso oraz rozpuszczoną we wrzątku pastę bulionową.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. pół godziny lub do miękkości mięsa.
Na koniec do sosu dodać śmietanę, pietruszkę, całość wymieszać, w razie potrzeby uzupełnić przyprawy i zagotować.
Podawać z purée ziemniaczano – dyniowym i brokułami ugotowanymi na parze.
Purée ziemniaczano – dyniowe:
Ziemniaki ugotować z dynią w równych proporcjach, następnie odcedzić i utłuc z łyżką masła lub śmietany.