PURPUROWE ŚLEDZIE W ZALEWIE KORZENNEJ ZE ŚLIWKAMI

PURPUROWE ŚLEDZIE W ZALEWIE KORZENNEJ ZE ŚLIWKAMI

Kolor odważny, ale smak delikatny i wyważony.

Składniki:

400 g filetów śledzi w oleju (2 tacki)

150 ml zakwasu z buraków

1 cebula

Zalewa korzenna:

przyprawy: 5 ziaren ziela angielskiego, 5 goździków, 2 gwiazdki anyżu, 4 listki laurowe, 5 ziaren jałowca, kawałek świeżego imbiru

150 ml nierafinowanego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (opcjonalnie, można użyć innego)

100 g suszonych śliwek

dodatkowo: 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka musztardy dijońskiej, 1 łyżka miodu, 3 łyżki koniaku lub brandy

Przygotowanie śledzi należy rozpocząć dwa dni wcześniej.

Pierwszego dnia śledzie wypłukać z oleju, pokroić na cząstki i zalać w misce zakwasem buraczanym. Odstawić do lodówki na 24h.

Tego samego dnia przygotować również zalewę korzenną.

Przyprawy, oprócz listków laurowych i imbiru, wsypać na suchą patelnię i uprażyć, aby uwolnić aromaty. Dodać listki laurowe, pokrojony na kawałeczki imbir i zalać olejem.

Uwaga:

Jeżeli nie znamy smaku i aromatu nierafinowanego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, radzę się najpierw z nim zapoznać, bo może nas zaskoczyć, ponieważ ma bardzo wyrazisty i charakterystyczny zapach, który nie każdemu musi odpowiadać.

Przyprawy z olejem podgrzewać na małym ogniu kilka minut i ostudzić.

W dużym słoiku wymieszać musztardę, miód, sok z cytryny i koniak.

Dolać ostudzony olej z przyprawami, zakręcić słoik i energicznie wstrząsając, wymieszać.

Na koniec do sosu dodać jeszcze pokrojone śliwki i odstawić słoik do lodówki na 24h.

Następnego dnia śledzie odsączyć z zalewy i osuszyć na papierowym ręczniku.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i sparzyć na sitku wrzątkiem.

Śledzie i cebulę dodać do zalewy, lekko wymieszać i odstawić na kolejne 24h, aby składniki się przegryzły.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *