ŚLEDZIE Z ŻURAWINĄ

To są śledzie typowo świąteczne, ale co zrobić, jak takie dobre i nie ma świąt?
Składniki:
400 g śledzi solonych albo w oleju (2 tacki)
pół szklanki mleka
120 g żurawiny suszonej
cebula
przyprawy: łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach, ziele angielskie, goździki, listki laurowe
100 ml octu jabłkowego
olej
Śledzie opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do miski i zalać wodą z mlekiem. Solone śledzie zostawić na noc, śledzie z tacki moczyć 2-3 godziny.
Wymoczone śledzie przełożyć do czystej wody, a następnie osuszyć na ręczniku papierowym.
Śledzie pokroić na kawałki, przełożyć do miski i zalać octem jabłkowym na pół godziny.
Żurawinę zalać wrzątkiem i poczekać aż zmięknie, około pół godziny.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i sparzyć na sitku wrzątkiem.
Pieprz utłuc niezbyt drobno w moździerzu.
Śledzie wyjąć z zalewy octowej.
W słoju układać warstwami śledzie, cebulę, żurawinę. Na każdą warstwę dać jedno ziarnko ziela angielskiego, goździk , mały listek laurowy oraz szczyptę tłuczonego pieprzu. Każdą warstwę polać olejem.
Wypełniony słoik zalać olejem tak, aby wszystkie składniki były zanurzone.
Odstawić śledzie do lodówki na 1-2 dni, wtedy sa najlepsze.