ŚLEDZIE Z ŻURAWINĄ

ŚLEDZIE Z ŻURAWINĄ

To są śledzie typowo świąteczne, ale co zrobić, jak takie dobre i nie ma świąt?

Składniki:

400 g śledzi solonych albo w oleju (2 tacki)

pół szklanki mleka

120 g żurawiny suszonej

cebula

przyprawy: łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach, ziele angielskie, goździki, listki laurowe

100 ml octu jabłkowego

olej

Śledzie opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do miski i zalać wodą z mlekiem. Solone śledzie zostawić na noc, śledzie z tacki moczyć 2-3 godziny.

Wymoczone śledzie przełożyć do czystej wody, a następnie osuszyć na ręczniku papierowym.

Śledzie pokroić na kawałki, przełożyć do miski i zalać octem jabłkowym na pół godziny.

Żurawinę zalać wrzątkiem i poczekać aż zmięknie, około pół godziny.

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i sparzyć na sitku wrzątkiem.

Pieprz utłuc niezbyt drobno w moździerzu.

Śledzie wyjąć z zalewy octowej.

W słoju układać warstwami śledzie, cebulę, żurawinę. Na każdą warstwę dać jedno ziarnko ziela angielskiego, goździk , mały listek laurowy oraz szczyptę tłuczonego pieprzu. Każdą warstwę polać olejem.

Wypełniony słoik zalać olejem tak, aby wszystkie składniki były zanurzone.

Odstawić śledzie do lodówki na 1-2 dni, wtedy sa najlepsze.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *