KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI

Konfitura z czerwonej cebuli idealnie komponuje się jako dodatek do wszelkiego rodzaju pasztetów, mięs pieczonych, dań z grilla, serów, a nawet kanapek.

Składniki:

1 kg czerwonej cebuli

1 łyżka oliwy z oliwek EV

1 łyżka masła (opcjonalnie, można pominąć)

2-3 ząbki czosnku

płaska łyżeczka soli

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

płaska łyżeczka suszonego tymianku

3 łyżki miodu

6 łyżek octu balsamicznego z Modeny

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę oraz sól i smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli i będzie miękka.

Wówczas dodać zmiażdżony czosnek , tymianek i pieprz, a po chwili miód i ocet balsamiczny. Dusić jeszcze przez kilka minut, aż cały płyn odparuje.

Doprawić do smaku w razie potrzeby.

Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków (3 słoiki o pojemności 200ml) i zamknąć. Przechowywać w lodówce do kilku tygodni.

Aby móc konfiturę przechowywać dłużej i poza lodówką, należy ją pasteryzować przez minimum 15 minut.

Konfiturę z czerwonej cebuli można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *