ZAKWAS Z BURAKÓW

ZAKWAS Z BURAKÓW

Cóż za siła i moc! Niezastąpiony do barszczu, nie tylko wigilijnego, ale równie, a może przede wszystkim, dobry do bezpośredniego, codziennego popijania, dla zdrowia. Ukiszone buraki także można wykorzystać, i to na wiele sposobów – w surówce, sałatce, barszczu. Więc do dzieła!

Składniki:

1 kg dobrych, najlepiej ekologicznych buraków

2 l przegotowanej wody

1 łyżka soli

5-6 ząbków czosnku

3 listki laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

5 ziaren pieprzu

kawałek chrzanu (opcjonalnie)

2 łyżki soku z ogórków lub kapusty kiszonej jako starter, do następnej porcji użyć 2 łyżek gotowego zakwasu buraczanego

Wodę zagotować, wlać do dużego słoja lub kamionkowego naczynia, wsypać sól, aby się rozpuściła i ostudzić.

Buraki wyszorować i cienko obrać. Wypłukać w przegotowanej wodzie.

Zetrzeć na tarce do mizerii na cienkie plastry.

Czosnek obrać i przekroić wzdłuż na pół.

Jeżeli mamy korzeń chrzanu, może być nawet ususzony, niewykorzystany latem do kiszenia ogórków, to warto dodać.

Do całkowicie ostudzonej wody dać wszystkie składniki na zakwas.

Buraki i przyprawy powinny być całkowicie zanurzone w wodzie, nic nie może wystawać ponad powierzchnię.

Słój czy kamionkę przykryć złożoną gazą, ściereczką lub tetrą, zawiązać sznurkiem lub gumką i postawić w ciepłym miejscu, najlepiej na lodówce albo górnej szafce w kuchni.

Codziennie zaglądać do zakwasu i wyparzoną łyżką zbierać wytwarzającą się pianę. Piana jest zjawiskiem naturalnym, ale jeżeli pojawi się pleśń, wszystko należy wyrzucić.

Po 5-7 dniach zakwas powinien być już dobry, mieć intensywny kolor, smak i odpowiednią kwaśność.

Gotowy zakwas przelać przez sito do dużego garnka, a następnie przez lejek do czystych, wyparzonych wcześniej butelek. Przechowywać w lodówce.

Przyprawy z zakwasu wyrzucić, a buraki wykorzystać według uznania.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *