PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE KOPERKOWYM

Delikatne klopsiki w aromatycznym, kremowym sosie, idealne dla dużych i małych.
Składniki:
0,5 kg zmielonego mięsa z piersi kurczaka
duża cebula
łyżka masła klarowanego
sól
świeżo zmielony pieprz
1 jajko
łyżka bułki tartej
1 marchewka
pół pęczka koperku
1-2 łyżki śmietany crème fraîche
1-2 łyżeczki mąki pszennej
Cebulę obrać, drobno pokroić i delikatnie zeszklić na maśle w szerokim rondlu.
Koperek umyć, osuszyć i drobno pokroić.
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mięso przełożyć do miski, dodać płaską łyżeczkę soli i tyle samo pieprzu, jajko, połowę posiekanego koperku, bułkę tartą oraz połowę usmażonej cebuli i dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Do rondla z pozostałą cebulą dodać marchew, chwilę smażyć i dolać około 0,5 l lub nieco więcej wrzątku, w zależności od szerokości garnka.
Gotować na małym ogniu przez chwilę.
Zwilżonymi dłońmi formować z mięsa małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać od razu do rondla.
Gotować 5 minut pod przykryciem.
W tym czasie śmietanę roztrzepać rózgą wraz z mąką i odrobiną zimnej wody, następnie wlać do sosu i zagotować.
Na sam koniec dosypać do sosu resztę koperku i doprawić sos według uznania solą lub pieprzem, ewentualnie uzupełnić wodą, gdyby był za gęsty.
Podawać z ziemniakami purée i jarzynką.