PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE KOPERKOWYM

PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE KOPERKOWYM

Delikatne klopsiki w aromatycznym, kremowym sosie, idealne dla dużych i małych.

Składniki:

0,5 kg zmielonego mięsa z piersi kurczaka

duża cebula

łyżka masła klarowanego

sól

świeżo zmielony pieprz

1 jajko

łyżka bułki tartej

1 marchewka

pół pęczka koperku

1-2 łyżki śmietany crème fraîche

1-2 łyżeczki mąki pszennej

Cebulę obrać, drobno pokroić i delikatnie zeszklić na maśle w szerokim rondlu.

Koperek umyć, osuszyć i drobno pokroić.

Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Mięso przełożyć do miski, dodać płaską łyżeczkę soli i tyle samo pieprzu, jajko, połowę posiekanego koperku, bułkę tartą oraz połowę usmażonej cebuli i dokładnie wyrobić na jednolitą masę.

Do rondla z pozostałą cebulą dodać marchew, chwilę smażyć i dolać około 0,5 l lub nieco więcej wrzątku, w zależności od szerokości garnka.

Gotować na małym ogniu przez chwilę.

Zwilżonymi dłońmi formować z mięsa małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać od razu do rondla.

Gotować 5 minut pod przykryciem.

W tym czasie śmietanę roztrzepać rózgą wraz z mąką i odrobiną zimnej wody, następnie wlać do sosu i zagotować.

Na sam koniec dosypać do sosu resztę koperku i doprawić sos według uznania solą lub pieprzem, ewentualnie uzupełnić wodą, gdyby był za gęsty.

Podawać z ziemniakami purée i jarzynką.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *