POLĘDWICZKI WIEPRZOWE PIECZONE W PIEPRZU

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE PIECZONE W PIEPRZU

Wyglądają delikatnie, jednak nie są pozbawione wigoru, a to za sprawą pikantnego pieprzowego sosu. Danie wygodne do przygotowania w piekarniku bezpośrednio przed podaniem, ale równie dobrze można przyrządzić dzień wcześniej, a potem tylko odgrzać w sosie.

Składniki:

1 kg poledwiczek wieprzowych (2 sztuki)

2 cebule

1 łyżeczka pieprzu w ziarnach

1 łyżeczka soli

1-2 łyżki śmietany crème fraîche

opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki pszennej lub innej do zagęszczenia sosu

Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC, góra/dół.

Pieprz utłuc w moździerzu niezbyt drobno. Wymieszać z solą.

Polędwiczki umyć i osuszyć.

Do brytfanny wsypać mieszankę soli i pieprzu i obtoczyć w niej mięso.

Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić na półplasterki. Można to zrobić również przy pomocy tarki do mizerii.

Cebulę ułożyć obok mięsa, całość zalać szklanką wrzątku, przykryć brytfannę i wstawić do gorącego pieca na godzinę.

Gdy polędwiczki będą już miękkie, wyjąć mięso na deskę i przykryć pokrywą, żeby nie wystygło.

Sos przelać do blendera, dodać śmietanę, mąkę rozprowadzoną w zimnej wodzie i zmiksować.

Sos ponownie przelać do brytfanny i zagotować. Jeżeli to konieczne, doprawić do smaku.

Mięso pokroić na cenymetrowe kawałki i, jeżeli nie wystygło, od razu podawać, albo delikatnie przełożyć do sosu i podgrzać.

Rada:

Polędwiczki są dość pikantne, dlatego też dodatki powinny neutralizować wyrazisty smak sosu. Idealnie sprawdziło się ziemniaczane purée z natką pietruszki i marchewka z groszkiem z wody.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *