POLĘDWICZKI WIEPRZOWE PIECZONE W PIEPRZU

Wyglądają delikatnie, jednak nie są pozbawione wigoru, a to za sprawą pikantnego pieprzowego sosu. Danie wygodne do przygotowania w piekarniku bezpośrednio przed podaniem, ale równie dobrze można przyrządzić dzień wcześniej, a potem tylko odgrzać w sosie.
Składniki:
1 kg poledwiczek wieprzowych (2 sztuki)
2 cebule
1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
1 łyżeczka soli
1-2 łyżki śmietany crème fraîche
opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki pszennej lub innej do zagęszczenia sosu
Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC, góra/dół.
Pieprz utłuc w moździerzu niezbyt drobno. Wymieszać z solą.
Polędwiczki umyć i osuszyć.
Do brytfanny wsypać mieszankę soli i pieprzu i obtoczyć w niej mięso.
Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić na półplasterki. Można to zrobić również przy pomocy tarki do mizerii.
Cebulę ułożyć obok mięsa, całość zalać szklanką wrzątku, przykryć brytfannę i wstawić do gorącego pieca na godzinę.
Gdy polędwiczki będą już miękkie, wyjąć mięso na deskę i przykryć pokrywą, żeby nie wystygło.
Sos przelać do blendera, dodać śmietanę, mąkę rozprowadzoną w zimnej wodzie i zmiksować.
Sos ponownie przelać do brytfanny i zagotować. Jeżeli to konieczne, doprawić do smaku.
Mięso pokroić na cenymetrowe kawałki i, jeżeli nie wystygło, od razu podawać, albo delikatnie przełożyć do sosu i podgrzać.
Rada:
Polędwiczki są dość pikantne, dlatego też dodatki powinny neutralizować wyrazisty smak sosu. Idealnie sprawdziło się ziemniaczane purée z natką pietruszki i marchewka z groszkiem z wody.