ROLADA DROBIOWA ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ

ROLADA DROBIOWA ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ

Mięsa z piekarnika nie raz się sprawdziły. A rolada z piersi kurczaka nie dość, że efektowna i smaczna, to jeszcze całkiem prosta i szybka w wykonaniu.

Składniki:

2 piersi z kurczaka (ok. 400 g)

200 g mrożonego szpinaku

2 ząbki czosnku

szczypta gałki muszkatołowej

100 g gorgonzoli lub błękitnego lazura

100 g szynki parmeńskiej w cienkich plastrach

sól

świeżo zmielony pieprz

łyżka oliwy do wysmarowania naczynia

Szpinak dać na patelnię i ustawić na małym ogniu, niech się rozmrozi i odparuje. Od czasu do czasu zamieszać.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do odparowanego szpinaku. Dodać gałkę muszkatołową, nieco soli i pieprzu, zamieszać i odstawić.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 º C.

Filety umyć i osuszyć. Naciąć płasko i rozłożyć, tworząc jeden duży płat mięsa, następnie przykryć folią spożywczą i dobrze rozbić.

Mięso lekko oprószyć solą i pieprzem.

Do ostudzonego szpinaku dodać pokrojony w kostkę ser, dobrze wymieszać i rozłożyć farsz na płatach mięsa.

Mięso zwinąć w roladę i obłożyć plastrami szynki. Roladki zawiązać w kilku miejscach sznurkiem kulinarnym lub bawełnianą nicią.

Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, ułożyć roladki, wstawić do piekarnika i piec 25 minut.

Upieczone roladki wyjąć na deskę, usunąć sznurek, pokroić na plastry i od razu podawać z dodatkiem wytworzonego sosu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *