ZUPA SZCZAWIOWA
Tradycyjna polska zupa, może nieco zapomniana, ale warto do niej wracać, choćby ze względu na niepowtarzalne walory smakowe.
Składniki:
1,5 l wody lub wywaru mięsnego, np. wołowego
pęczek włoszczyzny
2 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziemniaków
słoik szczawiu konserwowego
2 łyżki śmietany crème fraîche
świeżo zmielony pieprz
po 1 jajku na porcję
drobny szczypiorek do podania
W garnku zagotować wodę lub wywar.
Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora drobno pokroić.
Warzywa wrzucić na wrzątek, dodać liski laurowe, ziele i gotować pod przykryciem na małym ogniu.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do zupy.
Jajka ugotować na twardo, 6 minut od momentu zagotowania. Po ugotowaniu zalać zimną wodą i obrać ze skorupek.
Gdy ziemniaki będą już miękkie, do zupy dodać szczaw.
Na koniec zupę przyprawić do smaku pieprzem, dodać śmietanę, wymieszać i zagotować.
Zupę wylać na talerze, dodać jajka pokrojone w ćwiartki i posypać posiekanym szczypiorkiem.