ZUPA SZCZAWIOWA

ZUPA SZCZAWIOWA

Tradycyjna polska zupa, może nieco zapomniana, ale warto do niej wracać, choćby ze względu na niepowtarzalne walory smakowe.

Składniki:

1,5 l wody lub wywaru mięsnego, np. wołowego

pęczek włoszczyzny

2 listki laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

kilka ziemniaków

słoik szczawiu konserwowego

2 łyżki śmietany crème fraîche

świeżo zmielony pieprz

po 1 jajku na porcję

drobny szczypiorek do podania

W garnku zagotować wodę lub wywar.

Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora drobno pokroić.

Warzywa wrzucić na wrzątek, dodać liski laurowe, ziele i gotować pod przykryciem na małym ogniu.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do zupy.

Jajka ugotować na twardo, 6 minut od momentu zagotowania. Po ugotowaniu zalać zimną wodą i obrać ze skorupek.

Gdy ziemniaki będą już miękkie, do zupy dodać szczaw.

Na koniec zupę przyprawić do smaku pieprzem, dodać śmietanę, wymieszać i zagotować.

Zupę wylać na talerze, dodać jajka pokrojone w ćwiartki i posypać posiekanym szczypiorkiem.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *