ZUPA FASOLOWA

ZUPA FASOLOWA

Treściwa, męska zupa.

Składniki:

1,5 l wody lub wywaru mięsnego

25 dag białej fasoli

pęczek włoszczyzny

3-4 ziemniaki

2 listki laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

kawałek ostrej papryczki, może być suszona

5 dag wędzonego boczku

cebula

świeżo zmielony pieprz

1-2 łyżki majeranku

płaska łyżeczka miodu

posiekana natka pietruszki do podania

Dzień wcześniej umytą fasolę zalać w garnku wodą i pozostawić na noc.

Następnego dnia odlać wodę, w której się moczyła fasola, zalać świeżą wodą lub wywarem mięsnym, dodać sól, listki laurowe, ziele angielskie, papryczkę i gotować do miękkości.

W tym czasie umyć i obrać włoszczyznę, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kosteczkę i jak fasola będzie już miękka, dodać do zupy.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do zupy.

Boczek pokroić w kostkę i delikatnie wytopić na patelni.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Gdy boczek będzie już dobrze wytopiony i zrumieniony, odlać nadmiar tłuszczu z patelni i dodać cebulę.

Smażyć na małym ogniu do miękkości.

Gdy warzywa w zupie będą ugotowane, dodać usmażony boczek z cebulką, doprawić zupę majerankiem, pieprzem i miodem.

Zupę na talerzu można posypać natką pietruszki.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *