SAŁATKA BROKUŁOWA Z GORGONZOLĄ

SAŁATKA BROKUŁOWA Z GORGONZOLĄ

Bardzo udane i wyraziste połączenie całkowicie odmiennych smaków.

Składniki:

1 brokuł

100 g gorgonzoli lub roqueforta

2 łyżki pinioli

Sos:

100 g gęstego jogurtu

łyżeczka majonezu

łyżeczka musztardy miodowej

1 zmiażdżony ząbek czosnku

sól

Brokuła umyć i odciąć różyczki.

Różyczki brokuła wrzucić na osolony wrzątek i gotować maksymalnie 3 minuty, aby brokuł pozostał al dente i nie stracił koloru.

Ugotowane brokuły przełożyć do miski z lodowatą wodą, można dodać kilka kostek lodu, a następnie odcedzić na sitku.

W tym czasie w miseczce wymieszać dokładnie składniki sosu.

Orzeszki pinii wsypać na patelnię i lekko zrumienić.

Gorgonzolę pokroić w kostkę.

Na talerzach układać różyczki brokułów, dodać ser, polać sosem i posypać uprażonymi piniolami.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *