FUCZKI

FUCZKI

Czyli bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty. Kto zna, ten wie.

Składniki:

30 dag dobrze odciśniętej kapusty kiszonej

20 dag mąki pszennej

200 ml mleka

2 jajka

sól

świeżo zmielony pieprz

szczypta zmielonego lub utłuczonego w moździerzu kminku

masło klarowane lub olej do smażenia

Jogurtowy sos czosnkowy do podania:

150 g gęstego jogurtu

2 zmiażdżone ząbki czosnku

szczypta soli

Składniki sosu wymieszać w miseczce i odstawić.

Dobrze odciśniętą kapustę drobniutko posiekać na desce.

Z pozostałych składników w misce przy pomocy rózgi lub w urządzeniu miksującym (Thermomix obr.6, czas 20-30 sek.) wyrobić gęste ciasto naleśnikowe.

Do ciasta dodać posiekaną kapustę i wymieszać łyżką lub na niskich obrotach w Thermomiksie.

Na patelni rozgrzać masło.

Smażyć placki na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i od razu podawać z sosem czosnkowym.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *