SAŁATKA BROKUŁOWA Z GORGONZOLĄ
Bardzo udane i wyraziste połączenie całkowicie odmiennych smaków.
Składniki:
1 brokuł
100 g gorgonzoli lub roqueforta
2 łyżki pinioli
Sos:
100 g gęstego jogurtu
łyżeczka majonezu
łyżeczka musztardy miodowej
1 zmiażdżony ząbek czosnku
sól
Brokuła umyć i odciąć różyczki.
Różyczki brokuła wrzucić na osolony wrzątek i gotować maksymalnie 3 minuty, aby brokuł pozostał al dente i nie stracił koloru.
Ugotowane brokuły przełożyć do miski z lodowatą wodą, można dodać kilka kostek lodu, a następnie odcedzić na sitku.
W tym czasie w miseczce wymieszać dokładnie składniki sosu.
Orzeszki pinii wsypać na patelnię i lekko zrumienić.
Gorgonzolę pokroić w kostkę.
Na talerzach układać różyczki brokułów, dodać ser, polać sosem i posypać uprażonymi piniolami.