SURÓWKA Z KISZONYCH BURAKÓW

SURÓWKA Z KISZONYCH BURAKÓW

Robiąc zakwas buraczany, często nie mamy pomysłu, jak wykorzystać ukiszone w tym procesie buraki. Jest na to sposób, banalny i prosty.

Składniki:

40 dag kiszonych buraków w plastrach

1 mała cebula

1 łyżka oliwy z oliwek EV

1 jabłko

posiekany koperek

opcjonalnie szczypta soli i pieprzu oraz odrobina miodu

Cebulę obrać i drobno pokroić. Następnie delikatnie zeszklić na oliwie do miękkości.

Buraki rozdrobnić przy pomocy urządzenia z przystawką lub tarczą do surówek. Niestety cienkich plasterków buraków nie da się zetrzeć na tarce.

Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć razem z buraczkami.

Buraczki z jabłkiem przełożyć do miski, dodać usmażoną cebulę, wymieszać i przyprawić do smaku według uznania i potrzeby.

Surówkę posypać koperkiem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *