SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z DORSZEM WĘDZONYM

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z DORSZEM WĘDZONYM

Ryby wędzone, może z wyjątkiem łososia, mają to do siebie, że nie wiadomo jak je zręcznie i apetycznie podać. Są wędzone w całości, a po obraniu mięso jest poszarpane i niezbyt kształtne. Tak więc najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie sałatki, pasty lub paprykarza.

Składniki:

jeden nieduży dorsz wędzony (ok. 40 dag)

70 dag ziemniaków jednakowej wielkości

20 dag ogórków kiszonych

1 cebula

1-2 łyżki oliwy z oliwek EV

60 g majonezu (2 łyżki)

200 g gęstego jogurtu naturalnego

50 g musztardy

szczypta soli

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

pęczek koperku

Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach.

Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oliwie do miękkości ze szczyptą soli. Ostudzić.

Dorsza obrać ze skóry i ości, przełożyć do miski. Nie trzeba go specjalnie rozdrabniać, sam się rozpadnie w sałatce podczas mieszania.

Ogórki obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do miski z rybą.

Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.

Ugotowane ziemniaki odlać, zalać zimną wodą, aby ostygły, a następnie obrać i pokroić w kostkę. Dodać do sałatki wraz z usmażoną cebulą.

Do sałatki dodać jeszcze majonez, jogurt, musztardę, pieprz i koperek.

Sałatkę dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić według uznania.

Jeżeli sałatka byłaby za sucha, można dodać więcej jogurtu albo kilka łyżek soku z ogórków kiszonych.

Podawać jako samodzielne danie na przykład na drugie śniadanie lub kolację.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *