GĘSIE PIPKI

GĘSIE PIPKI

Długo i wolno duszone z dużą ilością cebuli i czosnku gęsie żołądki są daniem niezwykle aromatycznym i dopracowanym. Wielbiciele drobiowych podrobów będą zachwyceni.

Składniki:

1 kg gęsich żołądków

1 łyżka tłuszczu gęsiego, ewentualnie masła klarowanego

5 dużych cebul, 60 dag

główka czosnku, 10-12 ząbków

czubata łyżeczka curry

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Na dużej głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i smażyć powoli do miękkości.

W tym czasie obrać czosnek i zostawić całe ząbki.

Żołądki umyć, przełożyć na sito i obficie kilka razy przelać wrzątkiem.

Żołądki obrać z błon i dodać do cebuli waraz z całymi ząbkami czosnku i curry.

Smażyć kilka minut, aż się dobrze zetną, dolać 1 – 1,5 szklanki wrzątku i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 3 godzin, aż żołądki będą miękkie.

Pod koniec doprawić solą i pieprzem.

Sos przed podaniem można zmiksować.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *