GĘSIE PIPKI

Długo i wolno duszone z dużą ilością cebuli i czosnku gęsie żołądki są daniem niezwykle aromatycznym i dopracowanym. Wielbiciele drobiowych podrobów będą zachwyceni.
Składniki:
1 kg gęsich żołądków
1 łyżka tłuszczu gęsiego, ewentualnie masła klarowanego
5 dużych cebul, 60 dag
główka czosnku, 10-12 ząbków
czubata łyżeczka curry
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Na dużej głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i smażyć powoli do miękkości.
W tym czasie obrać czosnek i zostawić całe ząbki.
Żołądki umyć, przełożyć na sito i obficie kilka razy przelać wrzątkiem.
Żołądki obrać z błon i dodać do cebuli waraz z całymi ząbkami czosnku i curry.
Smażyć kilka minut, aż się dobrze zetną, dolać 1 – 1,5 szklanki wrzątku i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 3 godzin, aż żołądki będą miękkie.
Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
Sos przed podaniem można zmiksować.