SELER KONSERWOWY

SELER KONSERWOWY

Jest wiele sałatek z selerem konserwowym. Żeby go mieć zawsze pod ręką postanowiłam zrobić kilka słoików własnoręcznie. Chyba się udało!

Składniki:

2,2 kg selera korzeniowego (po obraniu ok. 1,5 – 1,6 kg)

1,2 l wody

0,4 l octu jabłkowego

50 g cukru

15 g soli

Składniki zalewy zagotować w dużym garnku.

Selera umyć i obrać. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, najlepiej przy pomocy urządzenia i partiami wrzucać do gotującej sie zalewy, aby nie sczerniał. Całość gotować 4-5 minut.

Selera przecedzić przez sitko. Zalewę zachować. Czyste słoiki napełnić dość ścisło selerem i zalać zalewą. Być może trochę zalewy zostanie.

Brzegi słoików dokładnie oczyścić, osuszyć i zakręcić.

Dno garnka do pasteryzacji wyłożyć kilkukrotnie złożonym płótnem lub ściereczką. Wstawić słoiki, wlać wodę do wysokości 2 cm poniżej zakrętki i pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania na średnim ogniu pod przykryciem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *