SELER KONSERWOWY

Jest wiele sałatek z selerem konserwowym. Żeby go mieć zawsze pod ręką postanowiłam zrobić kilka słoików własnoręcznie. Chyba się udało!
Składniki:
2,2 kg selera korzeniowego (po obraniu ok. 1,5 – 1,6 kg)
1,2 l wody
0,4 l octu jabłkowego
50 g cukru
15 g soli
Składniki zalewy zagotować w dużym garnku.
Selera umyć i obrać. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, najlepiej przy pomocy urządzenia i partiami wrzucać do gotującej sie zalewy, aby nie sczerniał. Całość gotować 4-5 minut.
Selera przecedzić przez sitko. Zalewę zachować. Czyste słoiki napełnić dość ścisło selerem i zalać zalewą. Być może trochę zalewy zostanie.
Brzegi słoików dokładnie oczyścić, osuszyć i zakręcić.
Dno garnka do pasteryzacji wyłożyć kilkukrotnie złożonym płótnem lub ściereczką. Wstawić słoiki, wlać wodę do wysokości 2 cm poniżej zakrętki i pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania na średnim ogniu pod przykryciem.