TAGLIATELLE Z SOSEM PESTO

TAGLIATELLE Z SOSEM PESTO

Większość potraw można przyrządzać przez cały rok. Jednak niektóre najlepiej smakują w sezonie, gdy warzywa mają najwięcej wartości, smaku i aromatu. Do takich należy sos pesto ze świeżej bazylii.

Składniki:

0,5 kg makaronu tagliatelle

100 g listków świeżej bazylii (mniej więcej z dwóch doniczek)

50 g orzeszków piniowych lub włoskich

2 ząbki czosnku

40 g świeżo utartego parmezanu

20 g świeżo utartego pecorino

można dać 60 g samego parmezanu lub samego pecorino

pół łyżeczki soli

125 g oliwy z oliwek EV

świeżo zmielony pieprz

W dużym garnku wstawić wodę na makaron i ugotować go według przepisu na opakowaniu.

Oberwać listki bazylii, opłukać i osuszyć.

Czosnek obrać.

Orzeszki uprażyć na suchej patelni na złocisto, nie przypalić.

Składniki sosu oprócz oliwy przełożyć do naczynia miksującego (Thermomix, blender) i zmiksować. Jeden lub dwa razy przerwać miksowanie, zebrać składniki ze ścianek i dalej miksować, aż wszystko będzie bardzo drobno posiekane. Wówczas do sosu powoli (Thermomix) lub partiami (blender) dolewać oliwę, aż sos stanie się gładki. Na koniec doprawić pieprzem.

Gdy makaron będzie ugotowany, odlać do kubka 200 ml wody z gotowania makaronu, a makaron odcedzić na sitku i przełożyć z powrotem do garnka. Dodać sos pesto i w razie potrzeby część lub cały kubek wody. Całość dokładnie wymieszać, nałożyć na talerze i od razu podawać.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *