ROLADKI LASAGNE ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ

ROLADKI LASAGNE ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ

Zapiekane makarony są zawsze na czasie. Świetnie sprawdzają się szczególnie, gdy spodziewamy się gości. Co prawda nie są to posiłki błyskawiczne, ale ich przygotowanie warte jest zachodu.

Składniki:

10 suchych płatów lasagne

2 paczki młodego świeżego lub 1 paczka mrożonego szpinaku

250 g ricotty

100 g kremowego serka śmietankowego

1 jajko

30 g drobno tartego parmezanu

pół pęczka posiekanej natki pietruszki

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

1-2 łyżki oliwy z oliwek EV

700 g passaty lub domowego przecieru pomidorowego

sól

świeżo zmielony pieprz

1/3 gałki muszkatołowej, świeżo startej

po pół łyżeczki oregano i tymianku

łyżeczka miodu

150 g tartej mozzarelli

Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Zeszklić delikatnie na oliwie na dużej patelni.

Połowę cebuli przełożyć do garnka, ustawić na małym ogniu, dodać przecier pomidorowy i gotować, aby sos zgęstniał. Pod koniec sos doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i miodem. Odstawić.

Świeży szpinak dokładnie umyć, osuszyć i pokroić, nie musi być drobno. Mrożony rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody, na przykład na sitku.

Szpinak dać na patelnię z pozostałą cebulą, doprawić delikatnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż cały płyn odparuje. Następnie przełożyć do miski i ostudzić.

W garnku zagotować wodę. Płaty lasagne wkładać po jednym do wrzątku i blanszować chwilę, żeby zmiękły. Odkładać pojedynczo na deskę.

Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a parmezan na drobnych oczkach tarki.

Teraz można włączyć już piekarnik, ustawiając temperaturę 180ºC.

Do przestudzonego szpinaku dodać ricottę, serek śmietankowy, starty parmezan, posiekaną pietruszkę, tymianek i wymieszać. Można jeszcze doprawić do smaku pieprzem i solą. Na koniec do farszu dodać jajko i wymieszać.

Na dno naczynia do zapiekania wlać połowę sosu pomidorowego.

Płaty lasagne smarować farszem, zwijać w roladki i układać w naczyniu na sosie. Polać resztą sosu i posypać mozzarellą.

Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec 40 -45 minut.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *