ŚLEDZIE W JOGURCIE Z KOPERKIEM

ŚLEDZIE W JOGURCIE Z KOPERKIEM

Sałatka śledziowa w sosie jogurtowym z jabłkiem, cebulką, ogórkiem konserwowym i koperkiem.

Składniki:

6 płatów śledziowych solonych

szklanka mleka do wymoczenia śledzi

sok z jednej cytryny

500 g gęstego jogurtu (grecki, bałkański)

1 cebula

2 jabłka

5-6 ogórków konserwowych

pół pęczka koperku

świeżo zmielony pieprz

1-2 łyżeczki cukru lub miodu do smaku

Śledzie opłukać, przełożyć do miski, zalać mlekiem, uzupełnić wodą, aby śledzie były zanurzone w płynie i odstawić na 4-5 godzin.

Wymoczone śledzie opłukać czystą wodą i osuszyć. Następnie pokroić w kostkę 2×2 cm i przełożyć do niedużej miski.

Cytrynę umyć, wycisnąć sok i zalać nim śledzie w misce. Odstawić na ok. pół godziny, od czasu do czasu mieszając.

Cebulę pokroić w kosteczkę. Przełożyć do innej, większej miski.

Jabłka i ogórki obrać i również pokroić w kostkę, dodać do cebuli wraz z jogurtem i wymieszać.

Koper umyć, osuszyć i drobno pokroić.

Do sosu jogurtowego dodać śledzie wraz z sokiem z cytryny, koperek, pieprz i cukier lub miód.

Wymieszać sałatkę i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby się przegryzła.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *