ŚLEDZIE W JOGURCIE Z KOPERKIEM
Sałatka śledziowa w sosie jogurtowym z jabłkiem, cebulką, ogórkiem konserwowym i koperkiem.
Składniki:
6 płatów śledziowych solonych
szklanka mleka do wymoczenia śledzi
sok z jednej cytryny
500 g gęstego jogurtu (grecki, bałkański)
1 cebula
2 jabłka
5-6 ogórków konserwowych
pół pęczka koperku
świeżo zmielony pieprz
1-2 łyżeczki cukru lub miodu do smaku
Śledzie opłukać, przełożyć do miski, zalać mlekiem, uzupełnić wodą, aby śledzie były zanurzone w płynie i odstawić na 4-5 godzin.
Wymoczone śledzie opłukać czystą wodą i osuszyć. Następnie pokroić w kostkę 2×2 cm i przełożyć do niedużej miski.
Cytrynę umyć, wycisnąć sok i zalać nim śledzie w misce. Odstawić na ok. pół godziny, od czasu do czasu mieszając.
Cebulę pokroić w kosteczkę. Przełożyć do innej, większej miski.
Jabłka i ogórki obrać i również pokroić w kostkę, dodać do cebuli wraz z jogurtem i wymieszać.
Koper umyć, osuszyć i drobno pokroić.
Do sosu jogurtowego dodać śledzie wraz z sokiem z cytryny, koperek, pieprz i cukier lub miód.
Wymieszać sałatkę i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby się przegryzła.