CHOWDER Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MAŁŻAMI

CHOWDER Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MAŁŻAMI

Delikatna, ale bardzo syta, kremowa zupa rybna, do wykonania w 30 minut.

Składniki:

200 g wędzonego na gorąco łososia (najlepiej jurajskiego)

słoik małży w zalewie z białego wina (150 g po odcedzeniu)

czubata łyżka masła klarowanego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 marchew

1 por (biała część)

3-4 ziemniaki

2 listki laurowe

600 ml bulionu warzywnego albo wody

150 ml mleka

40 ml śmietanki 30 %

szczypta szafranu

sok z połowy cytryny

sól

świeżo posiekany koperek i chrupiąca bagietka lub grzanki do podania

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do Thermomiksa. Dodać masło, ustawić czas 5 minut, temperaturę 80ºC, zamknąć pokrywę i włączyć urządzenie na obrotach w pozycji 1.

W tym czasie umyć i obrać resztę warzyw. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora i ziemniaki pokroić i dodać wszystko do cebuli. Zwiększyć temperaturę do 100ºC i dusić kolejne 3-4 minuty.

Zagotować bulion lub wodę i dodać do warzyw. Dodać listki laurowe, szafran i sól do smaku i gotować 10 -15 minut, do miękkości warzyw. W czasie gotowania na pokrywę Thermomiksa nałożyć małe sitko lub koszyczek.

W międzyczasie małże odcedzić z zalewy, a łososia obrać ze skóry i rozdrobnić.

Pokroić koperek i wycisnąć sok z cytryny.

Z ugotowanych warzyw wyjąć listki laurowe, a zupę zmiksować przy wyłączonej grzałce, z założoną miarką TM, przez 30 sekund w pozycji max.

Do zmiksowanej zupy dodać śmietankę, mleko, sok z cytryny i zagotować.

Przelać zupę do garnka, dodać łososia i małże, krótko zagotować, delikatnie mieszając, aby zupa się nie przypaliła, a ryba nie rozpadła i podawać z pieczywem, posypaną świeżym koperkiem.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *