CHOWDER Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MAŁŻAMI
Delikatna, ale bardzo syta, kremowa zupa rybna, do wykonania w 30 minut.
Składniki:
200 g wędzonego na gorąco łososia (najlepiej jurajskiego)
słoik małży w zalewie z białego wina (150 g po odcedzeniu)
czubata łyżka masła klarowanego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchew
1 por (biała część)
3-4 ziemniaki
2 listki laurowe
600 ml bulionu warzywnego albo wody
150 ml mleka
40 ml śmietanki 30 %
szczypta szafranu
sok z połowy cytryny
sól
świeżo posiekany koperek i chrupiąca bagietka lub grzanki do podania
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do Thermomiksa. Dodać masło, ustawić czas 5 minut, temperaturę 80ºC, zamknąć pokrywę i włączyć urządzenie na obrotach w pozycji 1.
W tym czasie umyć i obrać resztę warzyw. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora i ziemniaki pokroić i dodać wszystko do cebuli. Zwiększyć temperaturę do 100ºC i dusić kolejne 3-4 minuty.
Zagotować bulion lub wodę i dodać do warzyw. Dodać listki laurowe, szafran i sól do smaku i gotować 10 -15 minut, do miękkości warzyw. W czasie gotowania na pokrywę Thermomiksa nałożyć małe sitko lub koszyczek.
W międzyczasie małże odcedzić z zalewy, a łososia obrać ze skóry i rozdrobnić.
Pokroić koperek i wycisnąć sok z cytryny.
Z ugotowanych warzyw wyjąć listki laurowe, a zupę zmiksować przy wyłączonej grzałce, z założoną miarką TM, przez 30 sekund w pozycji max.
Do zmiksowanej zupy dodać śmietankę, mleko, sok z cytryny i zagotować.
Przelać zupę do garnka, dodać łososia i małże, krótko zagotować, delikatnie mieszając, aby zupa się nie przypaliła, a ryba nie rozpadła i podawać z pieczywem, posypaną świeżym koperkiem.