SAŁATKA Z KURCZAKIEM
Bardzo popularna sałatka, występująca przeważnie w wersji z szynką. Wprowadziłam modyfikację i dałam gotowaną pierś z kurczaka.
Składniki:
250 g surowej piersi z kurczaka (można wziąć szynkę konserwową lub wędzoną pierś kurczaka w tej samej ilości)
pęczek włoszczyzny
puszka ananasów w soku ananasowym (bez cukru)
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
słoik selera konserwowego
3-4 łyżki majonezu
sól
świeżo zmielony pieprz
Filet z kurczaka umyć i przełożyć do garnka z zimną wodą. Dodać sól i zagotować. Trzymać na małym ogniu.
W tym samym czasie umyć i obrać włoszczyznę, a następnie dodać do wywaru.
Całość gotować pół godziny na małym ogniu.
Mięso wyjąć z wywaru i ostudzić.
Wywar można wykorzystać do ugotowania zupy.
Kukurydzę, fasolę i selera odcedzać kolejno na sitku z zalewy. Fasolę dodatkowo przepłukać zimną przegotowaną wodą, a selera pokroić na drobniejsze kawałki.
Ananasa odsączyć z zalewy. Sok z ananasa zachować.
Kurczaka pokroić w kostkę.
Składniki sałatki przełożyć do miski.
Majonez wymieszać z 2-3 łyżkami soku ananasowego, doprawić solą i pieprzem. Dodać do miski i całość delikatnie wymieszać.