NALEŚNIKI
Przepis podstawowy. Baza do dalszej, nieograniczonej twórczości.
Składniki:
4-6 szt. | 8-10 szt. | 12-14 szt. | |
mleko | 170 ml | 340 ml | 510 ml |
mąka | 100 g | 200 g | 300 g |
woda | 70 ml | 140 ml | 210 ml |
jajka | 1 | 2 | 3 |
olej | 10 ml | 20 ml | 30 ml |
sól | szczypta | trochę więcej | jeszcze więcej |
Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu miksującym (Thermomix) i zmiksować na wysokich obrotach na gładkie ciasto. Można też roztrzepać w misce trzepaczką rózgą. Odstawić na kilka minut, aby odpoczęło i zacząć smażyć naleśniki, najlepiej na dobrze rozgrzanej patelni beztłuszczowej. Gdyby w trakcie smażenia okazało się, że ciasto jest za gęste i naleśniki wychodzą za grube, można dolać do ciasta nieco wody.
Ilość naleśników zależy od wielkości patelni. Ja smażę naleśniki równocześnie na dwóch beztłuszczowych specjalnych patelniach do naleśników, co zabiera mi o połowę mniej czasu. Polecam.
Właśnie usmażyłam naleśniki według tego przepisu. Wyszly super! Całe szczęście, że zdecydowałam się na największą podaną tutaj ilość składników, bo towarzystwo ciagle prosi o więcej… 😉
Wspaniale, cieszę się bardzo i życzę smacznego!
O , jak miło! Również się cieszę! Administrator poprzedniej strony dał mi 2 miesiące na zgranie zawartości bloga, po czym nastąpił koniec. Nowa wersja strony powstaje jak Feniks z popiołów, to żmudna praca. Część przepisów otrzymało nową formę, niektóre zostały niezmienione, pojawiły się też całkiem nowe. Zapraszam więc i pozdrawiam, Oliwka.
Jak ja się cieszę, że znalazłam Pani stronę! Byłam częstym gościem na poprzedniej Pani stronie, ale pewnego dnia strona znikła i było mi smutno. Najczęściej korzystałam właśnie z Pani proporcji na naleśniki. Lepszych nie znalazłam.
Pozdrawiam serdecznie