NALEŚNIKI Z SEREM

NALEŚNIKI Z SEREM

Klasyka gatunku. I tyle.

Składniki:

8 naleśników

500 g dobrego tłustego twarogu

3 łyżki cukru

120 -150 ml jogurtu naturalnego

szczypta soli

łyżeczka ekstraktu waniliowego (ewentualnie cukier z naturalną wanilią)

masło klarowane do podsmażenia

do podania: gęsty jogurt lub śmietana rozmieszana z cukrem, cukier puder, jagodowe owoce sezonowe, nawet mrożone

Przygotować naleśniki wg podanego przepisu.

Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem na jednolitą masę wraz z jogurtem, cukrem, solą i ekstraktem z wanilii.

Czubatą łyżkę masy nałożyć na 1/4 naleśnika, złożyć na pół i jeszcze raz na pół.

Naleśniki podmażyć na maśle klarowanym, lekko rumieniąc.

Podawać z ulubionymi dodatkami.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *