PAELLA MIXTA

PAELLA MIXTA

Hiszpańskie danie jednogarnkowe z ryżem, kurczakiem, kiełabasą chorizo, warzywami i krewetkami. Jakie to praktyczne, prawda?

Składniki:

400 g filetu z piersi kurczaka

50 g chorizo

220 g krewetek

230 g ryżu arborio

800 ml bulionu warzywnego (gorącego)

120 ml wina białego

30 ml oliwy z oliwek extra virgin

duża cebula lub dwie mniejsze

3 ząbki czosnku

1 cukinia (ok. 30 dag)

1 papryka czerwona

1 duży pomidor

po 1 łyżeczce papryki ostrej, słodkiej i wędzonej

szafran (1 op. 12 g)

sól do smaku

Filet z kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać łyżeczkę papryki wędzonej i łyżeczkę oliwy. Wymieszać i odstawić.

Chorizo pokroić w słupki.

Krewetki, jeżeli były mrożone, rozmrozić i obrać z pancerzy. Ewentualnie oczyścić z czarnych żyłek. Odłożyć na miseczkę.

Paprykę i cukinię umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne, a z cukinii obciąć końcówki. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę.

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek w cienkie plasterki.

Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.

Dużą głęboką patelnię, może być wok, ustawić na ogniu, wlać resztę oliwy i rozgrzać. Wrzucać partiami kurczaka, mieszając, aż się lekko zrumieni.

Dodać cebulę, czosnek i smażyć 2 minuty.

Dodać chorizo i wymieszać.

Za minutę dodać paprykę i po chwili cukinię. Smażyć 3-4 minuty.

Dolać wino i odparować.

Wsypać ryż i smażyć 1-2 minuty.

Dodać pomidora, po chwili wlać cały bulion, dodać resztę papryki, szafran i doprawić ewentualnie solą. Zamieszać i zagotować. Od tego momentu już nie mieszać paelli.

Po ok. 12 minutach, gdy ryż wchłonie większość płynu, na paelli ułożyć krewetki. Przykryć patelnię przykrywką lub folią aluminiową, zmiejszyć ogień i zostawić na 8 minut.

Wyłączyć ogień i zostawić jeszcze na 2 minuty pod przykryciem.

Nareszcie gotowe. Zdjąć przykrywkę i podawać.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *