DELIKATNIE MARYNOWANE ŚLEDZIE W SOSIE TATARSKIM
Sosu tatarskiego przedstawiać nie muszę. Ale w parze ze śledziami, przynajmniej dla mnie, jest to odkrycie. Pozytywne.
Marynata do śledzi:
10 filetów śledziowych matiasów solonych, z zalewy lub z oleju (650 – 700 g)
0,6 l wody
0,2 l octu jabłkowego
2 łyżki cukru
3-4 liście laurowe
8-10 ziarem ziela angielskiego
Dzień wcześniej składniki marynaty zagotować i ostudzić.
Śledzie opłukać z zalewy solnej lub z oleju, przełożyć do miski i zalać zalewą co najmniej na 12 godzin.
Rada:
Śledzie w ten sposób marynowane można wykorzystać do innych dań lub sałatek ze śledziami.
Sos tatarski:
słoik borowików lub podgrzybków marynowanych (450 g)
3- 4 ogórki kiszone bez skóry (200 g)
3 jajka ugotowane na twardo
100 g majonezu
100 g gęstej śmietany
100 g chrzanu ze słoiczka
50 g musztardy z Dijon
10 g cukru
płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
drobno pokrojony szczypiorek lub koperek do podania
Grzybki, ogórki i jajka posiekać bardzo drobno, ale naprawdę drobniutko i przełożyć do miski.
Dodać resztę składników sosu i wymieszać.
Śledzie wyjąć z marynaty i osuszyć.
Następnie pokroić w kostkę 1-2 cm i dołożyć do miski z sosem.
Całość delikatnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku według uznania.
Podawać posypane szczypiorkiem lub koperkiem.