DELIKATNIE MARYNOWANE ŚLEDZIE W SOSIE TATARSKIM

DELIKATNIE MARYNOWANE ŚLEDZIE W SOSIE TATARSKIM

Sosu tatarskiego przedstawiać nie muszę. Ale w parze ze śledziami, przynajmniej dla mnie, jest to odkrycie. Pozytywne.

Marynata do śledzi:

10 filetów śledziowych matiasów solonych, z zalewy lub z oleju (650 – 700 g)

0,6 l wody

0,2 l octu jabłkowego

2 łyżki cukru

3-4 liście laurowe

8-10 ziarem ziela angielskiego

Dzień wcześniej składniki marynaty zagotować i ostudzić.

Śledzie opłukać z zalewy solnej lub z oleju, przełożyć do miski i zalać zalewą co najmniej na 12 godzin.

Rada:

Śledzie w ten sposób marynowane można wykorzystać do innych dań lub sałatek ze śledziami.

Sos tatarski:

słoik borowików lub podgrzybków marynowanych (450 g)

3- 4 ogórki kiszone bez skóry (200 g)

3 jajka ugotowane na twardo

100 g majonezu

100 g gęstej śmietany

100 g chrzanu ze słoiczka

50 g musztardy z Dijon

10 g cukru

płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

drobno pokrojony szczypiorek lub koperek do podania

Grzybki, ogórki i jajka posiekać bardzo drobno, ale naprawdę drobniutko i przełożyć do miski.

Dodać resztę składników sosu i wymieszać.

Śledzie wyjąć z marynaty i osuszyć.

Następnie pokroić w kostkę 1-2 cm i dołożyć do miski z sosem.

Całość delikatnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku według uznania.

Podawać posypane szczypiorkiem lub koperkiem.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *