ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z DROBIOWYM RAGU

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z DROBIOWYM RAGU

W zasadzie jest to makaron z chudym drobiowym sosem bolońskim, tylko podany w formie zapiekanki. Niekiedy tak jest wygodniej.

Składniki:

200 g makaronu w kształcie małych kolanek lub innego w miarę drobnego

500 g mielonego mięsa z indyka

2 łyżki oliwy z oliwek EV

cebula

kawałek pora, biała część (ok. 150 g)

1 duża lub 2 małe marchewki

3 ząbki czosnku

2 łodygi selera naciowego lub 2 łyżki posiekanej naci selera bulwiastego

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

100 ml białego wina (opcjonalnie)

500 ml przecieru pomidorowego

1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

100 g tartego sera mozzarella

sól, świeżo zmielony pieprz, oregano do smaku

Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.

Pora i selera naciowego przekroić wzdłuż na pół , umyć, osuszyć i pokroić drobno.

Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i lekko podsmażyć. Stopniowo na patelnię dodawać kolejne warzywa – pora, selera, marchewkę i czosnek, od czasu do czasu mieszając.

Warzywa na patelni przesunąć na bok, a na puste miejsce dać mięso.

Smażyć mieszając, aż całe mięso się zetnie i lekko podrumieni, następnie wymieszać z warzywami.

Teraz można sos podlać winem i chwilę poczekać, żeby odparowało.

Następnie dodać przecier pomidorowy, łyżeczkę soli, pieprz i dusić sos pod przykryciem przez pół godziny.

W tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, a makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu.

Do sosu na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, łyżeczkę oregano i miód do smaku, jeżeli używamy. W razie potrzeby uzupełnić przyprawy, a następnie dodać ugotowany makaron i całość wymieszać.

Makaron przełożyć do odpowiedniej formy do zapiekania, wyrównać powierzchnię i posypać serem.

Wstawić do gorącego piekarnika i piec 20-25 minut.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *