ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z DROBIOWYM RAGU
W zasadzie jest to makaron z chudym drobiowym sosem bolońskim, tylko podany w formie zapiekanki. Niekiedy tak jest wygodniej.
Składniki:
200 g makaronu w kształcie małych kolanek lub innego w miarę drobnego
500 g mielonego mięsa z indyka
2 łyżki oliwy z oliwek EV
cebula
kawałek pora, biała część (ok. 150 g)
1 duża lub 2 małe marchewki
3 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego lub 2 łyżki posiekanej naci selera bulwiastego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 ml białego wina (opcjonalnie)
500 ml przecieru pomidorowego
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
100 g tartego sera mozzarella
sól, świeżo zmielony pieprz, oregano do smaku
Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
Pora i selera naciowego przekroić wzdłuż na pół , umyć, osuszyć i pokroić drobno.
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i lekko podsmażyć. Stopniowo na patelnię dodawać kolejne warzywa – pora, selera, marchewkę i czosnek, od czasu do czasu mieszając.
Warzywa na patelni przesunąć na bok, a na puste miejsce dać mięso.
Smażyć mieszając, aż całe mięso się zetnie i lekko podrumieni, następnie wymieszać z warzywami.
Teraz można sos podlać winem i chwilę poczekać, żeby odparowało.
Następnie dodać przecier pomidorowy, łyżeczkę soli, pieprz i dusić sos pod przykryciem przez pół godziny.
W tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, a makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu.
Do sosu na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, łyżeczkę oregano i miód do smaku, jeżeli używamy. W razie potrzeby uzupełnić przyprawy, a następnie dodać ugotowany makaron i całość wymieszać.
Makaron przełożyć do odpowiedniej formy do zapiekania, wyrównać powierzchnię i posypać serem.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec 20-25 minut.