SURÓWKA Z SELERA Z GRANATEM
Seler znakomicie łączy się z owocami – jabłkiem, ananasem, cytryną, czy rodzynkami. Dlaczego więc nie z granatem?
Składniki:
1 średni owoc granatu
1 nieduży seler
250 ml jogurtu naturalnego
opcjonalnie szczypta soli, szczypta cukru, sok z cytryny do smaku
Obierając granat należy zachować ostrożność, ponieważ pryskający sok jest trudny do usunięcia. Dlatego dobrze jest to robić nad dużą miską.
Granat umyć i osuszyć. Ostrym nożem ostrożnie, aby nie uszkodzić pestek, ściąć koronę owocu, następnie promieniście ponacinać w kilku miejscach. Nad dużą miską rozłupać owoc na kilka części i wyłuskać pestki.
Selera umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do miski z pestkami granatu.
Dodać jogurt i wymieszać. Dla wzmocnienia smaku surówkę można przyprawić solą, cukrem czy sokiem z cytryny.