SURÓWKA Z SELERA Z GRANATEM

SURÓWKA Z SELERA Z GRANATEM

Seler znakomicie łączy się z owocami – jabłkiem, ananasem, cytryną, czy rodzynkami. Dlaczego więc nie z granatem?

Składniki:

1 średni owoc granatu

1 nieduży seler

250 ml jogurtu naturalnego

opcjonalnie szczypta soli, szczypta cukru, sok z cytryny do smaku

Obierając granat należy zachować ostrożność, ponieważ pryskający sok jest trudny do usunięcia. Dlatego dobrze jest to robić nad dużą miską.

Granat umyć i osuszyć. Ostrym nożem ostrożnie, aby nie uszkodzić pestek, ściąć koronę owocu, następnie promieniście ponacinać w kilku miejscach. Nad dużą miską rozłupać owoc na kilka części i wyłuskać pestki.

Selera umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do miski z pestkami granatu.

Dodać jogurt i wymieszać. Dla wzmocnienia smaku surówkę można przyprawić solą, cukrem czy sokiem z cytryny.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *