ŻURAWINA DO MIĘS I SERÓW

ŻURAWINA DO MIĘS I SERÓW

Wyrazisty i niezastąpiony dodatek do mięsa i serów, do zrobienia w domu w parę chwil.

Składniki:

2 kg żurawiny (najlepiej błotnej, dzikiej)

0,5 kg cukru

100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Żurawinę umyć i oczyścić z mchu i listków.

Owoce przesypać do garnka, lekko rozgnieść, dolać sok z pomarańczy i cukier.

Ustawić garnek na ogniu i podgrzewać, często mieszając.

Gotować 10 minut od momentu zagotowania, na małym ogniu bez przykrywki.

Konfiturę przełożyć do czystych, wyparzonych słoiczków.

Oczyścić i osuszyć dokładnie brzegi słoików i zakrętki.

Dno garnka wyłożyć bawełnianą lub lnianą ściereczką kuchenną, wstawić zakręcone słoiki, zalać wodą w temperaturze zbliżonej do temperatury słoików, do poziomu 1-2 cm poniżej zakrętki, garnek przykryć i ustawić na średnim ogniu. Pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania.

Po ostudzeniu przechowywać w spiżarni lub piwnicy.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *