ŻURAWINA DO MIĘS I SERÓW
Wyrazisty i niezastąpiony dodatek do mięsa i serów, do zrobienia w domu w parę chwil.
Składniki:
2 kg żurawiny (najlepiej błotnej, dzikiej)
0,5 kg cukru
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Żurawinę umyć i oczyścić z mchu i listków.
Owoce przesypać do garnka, lekko rozgnieść, dolać sok z pomarańczy i cukier.
Ustawić garnek na ogniu i podgrzewać, często mieszając.
Gotować 10 minut od momentu zagotowania, na małym ogniu bez przykrywki.
Konfiturę przełożyć do czystych, wyparzonych słoiczków.
Oczyścić i osuszyć dokładnie brzegi słoików i zakrętki.
Dno garnka wyłożyć bawełnianą lub lnianą ściereczką kuchenną, wstawić zakręcone słoiki, zalać wodą w temperaturze zbliżonej do temperatury słoików, do poziomu 1-2 cm poniżej zakrętki, garnek przykryć i ustawić na średnim ogniu. Pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania.
Po ostudzeniu przechowywać w spiżarni lub piwnicy.