ROSÓŁ DROBIOWY Z MAKARONEM

Niedziela. Obiad. Rosół. Prawda?
Składniki:
pół kurczaka z howu ekologicznego
4 marchewki
2 średnie pietruszki
mały seler
2 gałązki naci selera
pół pęczka naci pietruszki
por
cebula
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1-2 listki laurowe
kawałeczek ostrej papryczki
sól
do podania: drobny makaron jajeczny nitki i posiekana natka pietruszki
Mięso dobrze umyć, podzielić na mniejsze porcje lub zostawić w całości.
Włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i ustawić na ogniu pod przykryciem.
W tym czasie obrać cebulę i opalić ją nad palnikiem gazowym lub przy pomocy palnika do crème brûlée.
Gdy rosół się zagotuje, zmniejszyć ogień i przy pomocy małego sitka zebrać z wierzchu szumowiny.
Dodać cebulę, przyprawy (można je umieścić w specjalnie do tego przeznaczonym sitku, metalowym lub silikonowym) oraz łyżkę soli.
Gotować rosół na małym ogniu około 1 godzinę.
W tym czasie umyć i obrać marchewkę, pietruszkę i selera.
Pora przekroić wzdłuż na pół i dokładnie umyć wraz z nacią selera i pietruszki. Zieleninę związać ścisło sznurkiem.
Po godzinie gotowania dodać do rosołu włoszczyznę, posmakować i ewentualnie dosolić.
Gotować ciągle na małym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie a rosół nabierze wyrazu.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Natkę pietruszki drobno posiekać.
Marchewkę z rosołu pokroić w drobną kosteczkę.
Gotowy rosół podawać z makaronem, marchewką i posiekaną pietruszką.