ROSÓŁ DROBIOWY Z MAKARONEM

ROSÓŁ DROBIOWY Z MAKARONEM

Niedziela. Obiad. Rosół. Prawda?

Składniki:

pół kurczaka z howu ekologicznego

4 marchewki

2 średnie pietruszki

mały seler

2 gałązki naci selera

pół pęczka naci pietruszki

por

cebula

po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

1-2 listki laurowe

kawałeczek ostrej papryczki

sól

do podania: drobny makaron jajeczny nitki i posiekana natka pietruszki

Mięso dobrze umyć, podzielić na mniejsze porcje lub zostawić w całości.

Włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i ustawić na ogniu pod przykryciem.

W tym czasie obrać cebulę i opalić ją nad palnikiem gazowym lub przy pomocy palnika do crème brûlée.

Gdy rosół się zagotuje, zmniejszyć ogień i przy pomocy małego sitka zebrać z wierzchu szumowiny.

Dodać cebulę, przyprawy (można je umieścić w specjalnie do tego przeznaczonym sitku, metalowym lub silikonowym) oraz łyżkę soli.

Gotować rosół na małym ogniu około 1 godzinę.

W tym czasie umyć i obrać marchewkę, pietruszkę i selera.

Pora przekroić wzdłuż na pół i dokładnie umyć wraz z nacią selera i pietruszki. Zieleninę związać ścisło sznurkiem.

Po godzinie gotowania dodać do rosołu włoszczyznę, posmakować i ewentualnie dosolić.

Gotować ciągle na małym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie a rosół nabierze wyrazu.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Natkę pietruszki drobno posiekać.

Marchewkę z rosołu pokroić w drobną kosteczkę.

Gotowy rosół podawać z makaronem, marchewką i posiekaną pietruszką.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *