POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z GARNKA RZYMSKIEGO

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z GARNKA RZYMSKIEGO

Drugie danie z jednego garnka. Polędwiczki zostały upieczone w garnku rzymskim razem z ziemniakami i pieczarkami, bez tłuszczu. Takie przygotowanie posiłku ma same zalety – oszczędzamy czas i energię, a także mamy mniej zmywania po obiedzie. Polecam.

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe

kilka ziemniaków

1/2 kg pieczarek

cebula

2-3 ząbki czosnku

kawałeczek ostrej papryczki

2 listki laurowe

2-3 ziarna ziela angielskiego

sól

świeżo zmielony pieprz

Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 ° C.

Polędwiczki umyć, osuszyć i przekroić na 10 cm kawałki.

Pieczarki i ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki.

Cebulę i czosnek obrać.

Na dno naczynia dać ziemniaki i pieczarki, dodać cebulę, czosnek, kawałek papryczki, listek laurowy i ziele angielskie.

Na wierzchu położyć kawałki mięsa.

Całość posypać solą i pieprzem.

Naczynie przykryć, wstawić do gorącego piekarnika i piec 1,5 h, do miękkości mięsa.

Podawać z ulubioną surówką.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *