CHILI CON CARNE

CHILI CON CARNE

Warte zachodu i bardzo praktyczne danie. Można przygotować wcześniej, można podgrzewać, a jak coś zostanie – można zabrać do pracy na lunch.

Składniki:

500 g mielonej wołowiny

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

łyżka oleju

1 duża papryka czerwona

500 ml passaty pomidorowej lub pomidorów w puszce, mogą być też świeże pomidory bez skóry

czerwona fasola w puszce lub w słoiku

mała puszka kukurydzy

1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)

1 płaska łyżeczka ostrej papryki

1 płaska łyżeczka pieprzu

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

ugotowany na sypko długoziarnisty ryż, posiekana natka pietruszki lub kolendry i kwaśna śmietana lub jogurt do podania

Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek i smażyć na średnim ogniu, aż zmiękną.

Dodać mięso, zwiększyć ogień i od czasu do czasu mieszając smażyć, aż się całkowicie zetnie.

W międzydzasie umyć i pokroić w kostkę paprykę.

Dodać do usmażonego mięsa, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż papryka zmięknie.

Teraz dodać pomidory oraz przyprawy, przykryć patelnię i dusić potrawę do miękkości mięsa około 20 minut.

Jeżeli chili con carne chcemy podać z ryżem, to wstawić go w tym momencie.

Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy i przepłukać na sicie.

Dodać pod koniec gotowania na patelnię i gotować jeszcze 5 minut.

Podawać z ryżem, posypane zieleniną i łyżeczką kwaśnej śmietany lub jogurtu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *