CZYSTA ZUPA GRZYBOWA NA KWASIE Z KAPUSTY KISZONEJ

CZYSTA ZUPA GRZYBOWA NA KWASIE Z KAPUSTY KISZONEJ

W wyniku połączenia trzech wartościowych wywarów powstała lekko kwaskowa, czysta zupa grzybowa. Ciekawe, choć ja tego nie pamiętam, ale Mama opowiadała, że u Babci M zupa grzybowa zawsze była zakwaszana kwasem z kapusty kiszonej.

Składniki:

pęczek włoszczyzny

po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

2 listki laurowe

sól

ok. 1l wody

wywar z grzybów i wywar z kapusty kiszonej oraz kilka grzybków, uzyskane podczas przygotowywania farszu do pierogów z kapustą i grzybami

drobny makaron i zielona pietruszka do podania

W garnku wstawić wodę na bulion warzywny.

Włoszczyznę umyć, obrać i umieścić w garnku z gotującą się wodą.

Dodać przyprawy, zmniejszyć ogień i gotować, aż warzywa będą miękkie, ok. 30-40 minut.

Bulion przelać przez sitko do innego garnka, dodać wywar grzybowy i zagotować. Wywar z kapusty dodawać z umiarem do smaku, żeby zupa nie była zbyt kwaśna.

Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z ugotowanym makaronem, pokrojonymi w cienkie paseczki grzybkami i natką pietruszki.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *