CZYSTA ZUPA GRZYBOWA NA KWASIE Z KAPUSTY KISZONEJ

W wyniku połączenia trzech wartościowych wywarów powstała lekko kwaskowa, czysta zupa grzybowa. Ciekawe, choć ja tego nie pamiętam, ale Mama opowiadała, że u Babci M zupa grzybowa zawsze była zakwaszana kwasem z kapusty kiszonej.
Składniki:
pęczek włoszczyzny
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól
ok. 1l wody
wywar z grzybów i wywar z kapusty kiszonej oraz kilka grzybków, uzyskane podczas przygotowywania farszu do pierogów z kapustą i grzybami
drobny makaron i zielona pietruszka do podania
W garnku wstawić wodę na bulion warzywny.
Włoszczyznę umyć, obrać i umieścić w garnku z gotującą się wodą.
Dodać przyprawy, zmniejszyć ogień i gotować, aż warzywa będą miękkie, ok. 30-40 minut.
Bulion przelać przez sitko do innego garnka, dodać wywar grzybowy i zagotować. Wywar z kapusty dodawać z umiarem do smaku, żeby zupa nie była zbyt kwaśna.
Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ugotowanym makaronem, pokrojonymi w cienkie paseczki grzybkami i natką pietruszki.