POTRAWKA Z KURCZAKA Z RODZYNKAMI

Wzorowałam się na tradycyjnej kaszubskiej potrawce z kury – frékasë, daniu którego nie może zabraknąć na kaszubskim stole, szczególnie z okazji świąt czy uroczystości rodzinnych. Mój przepis jest uproszczony, bo nie zawiera żółtek, ale nie wpływa to znacząco na smak potrawy.
Składniki:
30 dag ugotowanego kurczaka lub kury z rosołu
10 dag rodzynek
400 ml rosołu
15 g mąki pszennej
50 g śmietany crème fraîche
szczypta gałki muszkatołowej
sól
sok z cytryny do smaku
odrobina cukru lub miodu do smaku
Mięso z rosołu obrać z kości i skóry, odłożyć.
Rodzynki wypłukać.
W rondelku podgrzać przecedzony przez sitko rosół. Dodać rodzynki i gotować chwilę, aż zmiękną.
Śmietanę rozprowadzić z mąką w kubku, dodać nieco rosołu i wlać z powrotem do garnka. Mieszając zagotować, sos powinien być gęsty i kremowy.
Sos doprawić do smaku , powinien być słodko – kwaśny.
Do sosu włożyć obrane mięso i delikatnie podgrzać.
Potrawkę podawać tradycyjnie z ryżem ugotowanym na sypko.