POTRAWKA Z KURCZAKA Z RODZYNKAMI

POTRAWKA Z KURCZAKA Z RODZYNKAMI

Wzorowałam się na tradycyjnej kaszubskiej potrawce z kury – frékasë, daniu którego nie może zabraknąć na kaszubskim stole, szczególnie z okazji świąt czy uroczystości rodzinnych. Mój przepis jest uproszczony, bo nie zawiera żółtek, ale nie wpływa to znacząco na smak potrawy.

Składniki:

30 dag ugotowanego kurczaka lub kury z rosołu

10 dag rodzynek

400 ml rosołu

15 g mąki pszennej

50 g śmietany crème fraîche

szczypta gałki muszkatołowej

sól

sok z cytryny do smaku

odrobina cukru lub miodu do smaku

Mięso z rosołu obrać z kości i skóry, odłożyć.

Rodzynki wypłukać.

W rondelku podgrzać przecedzony przez sitko rosół. Dodać rodzynki i gotować chwilę, aż zmiękną.

Śmietanę rozprowadzić z mąką w kubku, dodać nieco rosołu i wlać z powrotem do garnka. Mieszając zagotować, sos powinien być gęsty i kremowy.

Sos doprawić do smaku , powinien być słodko – kwaśny.

Do sosu włożyć obrane mięso i delikatnie podgrzać.

Potrawkę podawać tradycyjnie z ryżem ugotowanym na sypko.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *