TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

O ile pizzę można zamówić na każdym kroku, na dobrą tartę można liczyć jedynie w domu. Rzadko piekę, ale od czasu do czasu, czemu nie?

Składniki:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego na maśle, najlepiej w kształcie koła

łyżeczka masła klarowanego do wysmarowania formy

350 g mrożonego szpinaku

łyżka masła lub oliwy

1 cebula

2 ząbki czosnku

300 g świeżego łososia (filet bez skóry)

200 ml jogurtu

3 jajka

40 g drobno startego parmezanu

przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić delikatnie na maśle lub oliwie na dużej patelni. Pod koniec dodać zmiażdżone ząbki czosnku.

Do usmażonej cebuli dodać mrożony szpinak i mieszając, najpierw rozmrozić, a następnie odparować. Szpinak doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odstawić do ostudzenia.

Łososia umyć i osuszyć. Pokroić na 2-3 porcje, posypać solą i delikatnie pieprzem, a następnie usmażyć na suchej patelni grillowej lub na zwykłej z odrobiną masła klarowanego. Ostudzić.

Łososia i szpinak można przygotować kilka godzin lub dzień wcześniej.

Formę na tartę wysmarować masłem. Wyłożyć ciasto, dokładnie wylepić nim dno i brzegi formy. Ciasto gęsto nakłuć widelcem i wstawić do lodówki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190-200°C.

Jogurt roztrzepać w misce z jajkami, doprawić nieco solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Do rozgrzanego pieca wstawić formę z ciastem i piec przez 10 minut, do lekkiego zrumienienia.

Na podpieczone ciasto wyłożyć poszarpane kawałki łososia, pomiędzy łososia dołożyć szpinak, całość zalać jogurtem z jajkami i posypać parmezanem.

Tartę piec przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.

Podawać na gorąco.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *