TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

O ile pizzę można zamówić na każdym kroku, na dobrą tartę można liczyć jedynie w domu. Rzadko piekę, ale od czasu do czasu, czemu nie?
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego na maśle, najlepiej w kształcie koła
łyżeczka masła klarowanego do wysmarowania formy
350 g mrożonego szpinaku
łyżka masła lub oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 g świeżego łososia (filet bez skóry)
200 ml jogurtu
3 jajka
40 g drobno startego parmezanu
przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa
Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić delikatnie na maśle lub oliwie na dużej patelni. Pod koniec dodać zmiażdżone ząbki czosnku.
Do usmażonej cebuli dodać mrożony szpinak i mieszając, najpierw rozmrozić, a następnie odparować. Szpinak doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odstawić do ostudzenia.
Łososia umyć i osuszyć. Pokroić na 2-3 porcje, posypać solą i delikatnie pieprzem, a następnie usmażyć na suchej patelni grillowej lub na zwykłej z odrobiną masła klarowanego. Ostudzić.
Łososia i szpinak można przygotować kilka godzin lub dzień wcześniej.
Formę na tartę wysmarować masłem. Wyłożyć ciasto, dokładnie wylepić nim dno i brzegi formy. Ciasto gęsto nakłuć widelcem i wstawić do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190-200°C.
Jogurt roztrzepać w misce z jajkami, doprawić nieco solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Do rozgrzanego pieca wstawić formę z ciastem i piec przez 10 minut, do lekkiego zrumienienia.
Na podpieczone ciasto wyłożyć poszarpane kawałki łososia, pomiędzy łososia dołożyć szpinak, całość zalać jogurtem z jajkami i posypać parmezanem.
Tartę piec przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Podawać na gorąco.