SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR, PAPRYKĄ I OGÓRKIEM KISZONYM

SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR, PAPRYKĄ I OGÓRKIEM KISZONYM

Sałatka jest bardzo prosta i szybka. Idealnie nadaje się do pudełka na drugie śniadanie w pracy.

Składniki:

100 g kaszy bulgur

1 papryka czerwona

3 ogórki kiszone

4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki

1-2 ząbki czosnku

1-2 łyżeczki oliwy z oliwek EV

sól

świeżo zmielony pieprz

Kaszę dokładnie wypłukać na sicie. Dać do garnka i zalać wrzątkiem w proporcji 1 część kaszy : 2,5 części wody. Osolić i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Odstawić do napęcznienia i ostudzić.

Paprykę umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę.

Ogórki obrać i pokroić w kostkę.

Czosnek pokroić drobno na desce, dodać szczyptę soli i rozetrzeć nożem na gładki mus.

Pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać.

Gdy kasza ostygnie, połączyć wszystkie składniki w misce, dodać oliwę i przyprawić według uznania solą i pieprzem.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *