SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR, PAPRYKĄ I OGÓRKIEM KISZONYM

Sałatka jest bardzo prosta i szybka. Idealnie nadaje się do pudełka na drugie śniadanie w pracy.
Składniki:
100 g kaszy bulgur
1 papryka czerwona
3 ogórki kiszone
4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki oliwy z oliwek EV
sól
świeżo zmielony pieprz
Kaszę dokładnie wypłukać na sicie. Dać do garnka i zalać wrzątkiem w proporcji 1 część kaszy : 2,5 części wody. Osolić i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Odstawić do napęcznienia i ostudzić.
Paprykę umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę.
Ogórki obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek pokroić drobno na desce, dodać szczyptę soli i rozetrzeć nożem na gładki mus.
Pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Gdy kasza ostygnie, połączyć wszystkie składniki w misce, dodać oliwę i przyprawić według uznania solą i pieprzem.