SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY
Niby to ciągle ta sama surówka, jednak z młodej kapustki smakuje jakby inaczej. I wygląda apetyczniej.
Składniki:
mała główka młodej kapusty (lub pół większej)
1 mała cebula (młoda)
1 marchewka (młoda)
pęczek koperku
sól, pieprz, cukier, po szczypcie do smaku
sok z połowy cytryny
łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy EV
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do miski i posolić.
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do cebuli.
Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb i poszatkować. Dać do miski.
Koperek umyć, osuszyć i pokroić. Dodać do surówki.
Surówkę przyprawić według uznania i odstawić, aby zmiękła i się przegryzła.