SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY

Niby to ciągle ta sama surówka, jednak z młodej kapustki smakuje jakby inaczej. I wygląda apetyczniej.

Składniki:

mała główka młodej kapusty (lub pół większej)

1 mała cebula (młoda)

1 marchewka (młoda)

pęczek koperku

sól, pieprz, cukier, po szczypcie do smaku

sok z połowy cytryny

łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy EV

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do miski i posolić.

Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do cebuli.

Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb i poszatkować. Dać do miski.

Koperek umyć, osuszyć i pokroić. Dodać do surówki.

Surówkę przyprawić według uznania i odstawić, aby zmiękła i się przegryzła.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *