HUMMUS DYNIOWY

HUMMUS DYNIOWY

Hummus to świetne smarowidełko do kanapek. W wersji z dynią i kurkumą ma piękny, złocisty i bardzo apetyczny kolor.

Składniki:

220 g odsączonej cieciorki ze słoika

220 g musu z dyni pieczonej

czubata łyżka pasty sezamowej tahini

łyżka oliwy z oliwek extra virgin

zmiażdżony ząbek czosnku

po 1/2 łyżeczki: roztartego w moździerzu kminu rzymskiego, curry, kurkumy

1/4 łyżeczki ostrej papryki

sól

oliwa, uprażone ziarna sezamu i szczypta papryki słodkiej do podania

Wszystkie składniki umieścić w urządzeniu miksującym (Thermomix) i zmiksować na gładką pastę.

Gotowy hummus przełożyć do miseczki polać oliwą i posypać sezamem i papryką.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *