ŚLEDZIE GOTOWANE

ŚLEDZIE GOTOWANE

Takiego śledzia nie znałam! Gdy dostałam od Kasi przepis, nie potrafiłam sobie wyobrazić efektu finalnego, ale teraz muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona. Śledzie wyszły delikatne w smaku i tak mięciutkie, że rozpadają się pod widelcem. Polecam, a Kasi dziękuję.

Składniki:

1 kg świeżych płatów śledziowych

4 cebule

Marynata:

1 szklanka oleju

3/4 szklanki octu

4 łyżki cukru

2 czubate łyżeczki soli

5 listków laurowych

10 ziaren ziela angielskiego

10 goździków

Śledzie umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół. Myślę, że można pokroić na jeszcze mniejsze kawałki, choć sama zamarynowałam całe płaty.

Cebulę obrać i pokroić w krążki, na przykład przy pomocy tarki do mizerii.

Składniki marynaty połączyć i zagotować.

W szerokim i niewysokim garnku układać warstwami śledzie (skórą do góry) na przemian z cebulą. Zalać marynatą i postawić na małym ogniu. Gdy się zagotują, trzymać jeszcze na bardzo małym ogniu przez 5-7 minut. Odstawić pod przykryciem, aby ostygły, po czym przełożyć do szklanego naczynia i przechowywać w lodówce.

Najlepsze po dwóch dniach.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *