PASZTECIKI KRUCHO – DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

PASZTECIKI KRUCHO – DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

Idealne zarówno do czystego barszczu wigilijnego, jak i w każdej chwili, gdy tylko mamy ochotę. Nietrudne i wygodne w przygotowaniu, po upieczeniu można zamrozić, a potem tylko odgrzać w piekarniku.

Ciasto krucho – drożdżowe:

500 g mąki

300 g masła

1 łyżeczka soli

1 jajko

2 żółtka

30 g świeżych drożdży

3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

1 łyżeczka cukru

Drożdże zasypać w miseczce cukrem i jak cukier się rozpuści, dodać śmietanę.

Stolnica: Na stolnicę wsypać mąkę i sól, dodać pokrojone w kostkę masło i siekać z grubsza, dodając po chwili jajko i żółtka, a na samym końcu rozpuszczone drożdże. Ciasto szybko wyrobić rękami i uformować nieduży prostokąt, mniej więcej 20×30 cm.

Thermomix:  Mąkę, pokrojone w kostkę masło, sól, jajko, żółtka i rozpuszczone z cukrem i śmietaną drożdże umieścić w naczyniu miksującym i wyrabiać ustawiając obroty w pozycji 5-6, maksymalnie przez 1 minutę, pomagając sobie kopystką. Z grubsza wyrobione ciasto, nie musi być idealnie, wyłożyć na stolnicę. Z ciasta uformować prostokąt jw.

Boki prostokąta składać do środka, najpierw 1/3 szerokości z prawej, następnie 1/3 z lewej strony. Powstały prostokąt (20×10 cm)
obrócić o 90º, rękami lub wałkiem rozpłaszczyć do pierwotnej wielkości (20×30 cm) i znowu składać boki prostokąta do środka. Powtarzać składanie kilka, a nawet kilkanaście razy.

Prostokąt ciasta o wymiarach około 20×10 cm zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum godzinę, można na dłużej, nawet na całą noc.

W tym czasie przygotować farsz.

Farsz z kapusty i pieczarek:

900 g (duży słoik) kapusty kiszonej

1-2 listki laurowe

2 cebule

1-2 łyżki oleju lub masła klarowanego

1 marchewka

1 kg pieczarek

sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Kapustę przełożyć do garnka, dodać listki laurowe, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości.

Cebule obrać i drobno posiekać.

Na dużej patelni rozgrzać olej lub masło, dodać cebulę i smażyć do miękkości, nie rumieniąc.

Marchew i pieczarki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Dodać do cebuli na patelnię i smażyć, aż płyn odparuje, od czasu do czasu mieszając.

Ugotowaną kapustę odlać na sitko, listki laurowe usunąć. Kapustę przełożyć na deskę i pokroić dość drobno. Dodać do pieczarek, przyprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć, aż płyn odparuje.

Farsz odstawić do ostudzenia.

Paszteciki:

roztrzepane białko lub jajko do posmarowania

kminek lub sezam do posypania pasztecików

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na cztery części.

Rozwałkować na stolnicy pierwszy kawałek ciasta, podsypując w razie potrzeby delikatnie mąką, do rozmiarów około 16×35 cm.

1/4 ostudzonego farszu nałożyć wzdłuż dłuższego brzegu ciasta, zostawiając przy drugim brzegu wolny margines ciasta o szerokości 4-5 cm na zlepienie.

Wolny brzeg ciasta posmarować wodą.

Zwinąć ścisło roladę, zostawiając zlepienie pod spodem.

Boczne brzegi też podwinąć pod spód.

Roladę przełożyć na deskę i wstawić do lodówki.

W taki sam sposób przygotować pozostałe rolady.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 º C.

Dwie blachy do pieczenia wyłożyć pergaminem.

Z lodówki wyjąć dwie rolady, posmarować roztrzepanym białkiem lub jajkiem, pokroić ostrym nożem w romby o szerokości 3 cm i przełożyć na blachę w niewielkich odstępach.

Paszteciki posypać kminkiem lub sezamem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut, aż będą rumiane.

W tym czasie przygotować następną partię pasztecików do pieczenia.

Rada:

Niewykorzystaną część pasztecików można zamrozić, a gdy przyjdzie czas, odmrozić na wyłożonej pergaminem blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *