CZYSTY BARSZCZ Z KISZONYCH BURAKÓW I ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

CZYSTY BARSZCZ Z KISZONYCH BURAKÓW I ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

Duet doskonały. Nic dodać, nic ująć.

Barszcz:

1-1,5 kg kiszonych buraków

1-1,5 l wywaru z włoszczyzny

2 cebule

3-4 ząbki czosnku

sól, świeżo zmielony pieprz, majeranek – do smaku

0,5 l zakwasu z buraków

Włoszczyznę i cebule obrać, umyć, dać w całości na wrzątek i gotować na małym ogniu ok. pół godziny.

Buraki przelać wraz z zakwasem przez sitko. Zakwas zachować, a buraki dodać do ugotowanej włoszczyzny, całość zagotować i od razu zmniejszyć ogień. Gotować barszcz na malutkim ogniu następne pół godziny.

Do zupy dodać obrane i przekrojone wzdłuż na pół ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Pod sam koniec, jeżeli używamy, można dodać majeranek.

Dobrze jest przygotować barszcz wcześniej, na przykład rano, żeby postał sobie po ugotowaniu z warzywami do naciągnięcia.

Przed podaniem barszcz przecedzić przez sito, dolać zakwas, przyprawić według uznania i podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia.

Kapusta z pieczarkami:

40 dag kapusty kiszonej

1 cebula

1 łyżka masła klarowanego lub oleju

50 dag pieczarek

sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Kapustę zalać w garnku wrzątkiem i gotować na małym ogniu, aż będzie miękka, około 1 godziny.

Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić delikatnie na dużej patelni, nie rumieniąc.

W tym czasie obrać, umyć i dość drobno w kostkę pokroić pieczarki.

Pieczarki dodać na patelnię do cebuli i usmażyć.

Miękką kapustę odcedzić na sitku, przełożyć na deskę, drobno posiekać i dodać do pieczarek.

Przyprawić do smaku i smażyć, aż cały płyn wyparuje. Farsz ostudzić. Można go przygotować kilka godzin, albo dzień wcześniej.

Ślimaczki:

1 opakowanie (300g) gotowego ciasta francuskiego, najlepiej na maśle

przygotowany wcześniej farsz z kapusty i pieczarek

1 jajko do posmarowania ślimaczków

Ciasto rozwinąć na papierze.

Na ciasto wyłożyć farsz, rozprowadzić go równomiernie, zostawiając pusty pas ciasta o szerokości 5 cm wzdłuż dłuższego boku.

Pusty margines ciasta posmarować zimną wodą.

Roladę zwinąć dość ścisło, dociskając na końcu sam brzeg, aby dobrze się przykleił.

Roladę zawinąć z powrotem w papier i schować do lodówki, na minimum pół godziny, ale można też na kilka godzin lub całą noc.

Bezpośrednio przed pieczeniem włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 200 º C.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

Jajko roztrzepać w miseczce.

Roladę wyjąć z lodówki, pokroić na plastry o grubości 1,5-2 cm.

Ślimaczki rozłożyć płasko na blasze i posmarować jajkiem.

Wstawić do gorącego piekarnika i piec 25-30 minut, aż slimaczki będą rumiane.

Podawać na ciepło lub na zimno z gorącym barszczykiem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *