OGÓRKI KONSERWOWE

OGÓRKI KONSERWOWE

Chrupiące ogóreczki w marynacie na bazie octu jabłkowego. Myślę, że przypadną do gustu wielbicielom.

Składniki na 6 słoików 0,5 l:

1,5 kg malutkich ogóreczków, najlepiej niepryskanych

Zalewa:

1 l wody

250 ml octu jabłkowego

100 g cukru

1 łyżka soli

Przyprawy na jeden słoik:

4-5 plasterków marchewki

kilka piórek cebuli

1 ząbek czosnku

5 ziaren pieprzu

3 ziarna ziela angielskiego

liść laurowy

ćwierć łyżeczki gorczycy

kawałeczek chrzanu

gałązka kopru, najlepiej z kwiatostanem

Ogórki dokładnie umyć, odciąć ogonki i osuszyć.

Słoje i zakrętki umyć, można wyparzyć.

Z podanych składników ugotować zalewę.

Do czystych słoików dać porcję przypraw, dodać ogórki, na wierzchu dołożyć jeszcze gałązkę kopru.

Ogórki zalać zalewą, brzegi słoików oczyścić i osuszyć, zakręcić suchymi zakrętkami.

Dno garnka do pasteryzacji wyłożyć złożoną ściereczką, wstawić słoiki i zalać wodą w temperaturze zbliżonej do temperatury słoików, do wysokości 2 cm poniżej zakrętki i pasteryzować na średnim ogniu 10 minut od momentu zagotowania.

Zawekowane słoiki wystawić z garnka na ściereczkę do ostudzenia.

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *