SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM

SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM

Klasyczny duet. Nic dodać, nic ująć.

Składniki:

pęczek szparagów zielonych lub białych

sól

Sos holenderski:

2 żółtka

1 łyżka soku z cytryny

szczypta soli

szczypta świeżo zmielonego pieprzu

50 g masła

W garnku zagotować wodę na szparagi.

Odłamać końce zielonych szparagów, łatwo się złamią w odpowiednim miejscu i umyć.

Białe szparagi trzeba obrać, odłamać końce i umyć.

Szparagi wrzucić na osolony wrzątek i gotować kilka minut, w zależności od grubości, al dente, uważając żeby nie rozgotować.

W tym czasie przygotować sos holenderski.

Jajka sparzyć i oddzielić żółtka od białek.

W małym garnuszku rozpuścić masło i trzymać na malutkim ogniu, aby było gorące.

Garnuszek do gotowania na parze ustawić na nieco większym garnku z małą ilością wody. Mniejszy garnek nie powinien dotykać wody. Ustawić na ogniu, aby woda się zagotowała. Następnie zmniejszyć ogień, do mniejszego garnuszka dać żółtka, sok z cytryny, sól i pieprz i ubijać rózgą na parze, aż staną się puszyste. Cały czas ubijając dolewać powolutku gorące masło, aż sos stanie się gęsty i aksamitny.

Ugotowane szparagi odcedzić, ułożyć na talerzu i polać sosem.

Sos musi być sporządzony bezpośrednio przed podaniem, nie można go podgrzewać, gdyż może się zwarzyć.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *