GULASZ WOŁOWY Z GRZYBAMI SUSZONYMI

GULASZ WOŁOWY Z GRZYBAMI SUSZONYMI

Tradycyjny obiad. Gulasz z kaszą. I ten ogórek. Kto pamięta?

Składniki:

1,5 kg dobrej wołowiny, może być gulaszowa

2 cebule

3-4 ząbki czosnku

2 łyżki masła klarowanego

2 garści grzybów suszonych, pół na pół, prawdziwki i pogdrzybki

mała butelka czerwonego wytrawnego wina (187 – 200 ml)

sól

świeżo zmielony pieprz

5 listków laurowych

10 ziaren ziela angielskiego

1-2 łyżki mąki

2-3 łyżki śmietany crème fraîche

Grzyby pokroić nożyczkami na mniejsze kawałki i wypłukać. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc.

Mięso w temperaturze pokojowej umyć i osuszyć. Pokroić na spore kawałki i jeszcze raz bardzo dokładnie osuszyć używając ręczników papierowych.

Grzyby w garnku z wodą, w której się moczyły ustawić na małym ogniu i powoli gotować.

Pół łyżki masła dobrze rozgrzać na dużej patelni, dodać 1/3 mięsa i smażyć na rumiano z jednej strony, dopiero wtedy odwrócić i zrumienić z pozostałych stron, nie mieszając.

Pierwszą partię podsmażonego mięsa przełożyć do garnka na gulasz.

Smażyć kolejno pozostałe dwie części mięsa, za każdym razem dodając po pół łyżki masła.

W międzyczasie obrać czosnek i cebulę. Czosnek pokroić na plasterki, a cebulę w piórka.

Na patelnię po mięsie dać ostatnie pół łyżki masła, cebulę i czosnek, zmniejszyć ogień i smażyć, aż zmiękną, mieszając.

Usmażone mięso posolić, dodać pieprz i wymieszać.

Wywar z grzybów odlać do garnka z mięsem i ustawić go na ogniu, a odcedzone grzyby dodać do cebuli na patelnię, smażyć chwilę i podlać winem. Dusić jeszcze 2 minuty i przelać do garnka z mięsem.

Do gulaszu dodać ziele angielskie i listki laurowe, uzupełnić wrzątkiem na wysokość 1 cm powyżej poziomu mięsa i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny.

Gdy mięso będzie już odpowiednie, mąkę roztrzepać ze śmietaną, aby nie było grudek, rozprowadzić małą ilością gorącego sosu i wlać do gulaszu. Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Ewentualnie doprawić do smaku według uznania.

Gulasz podawać z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną (dałam niepaloną) albo tłuczonymi ziemniakami. Idealnym dodatkiem jest ogórek kiszony lub małosolny, ale równie znakomicie pasują buraczki lub inna ulubiona surówka. I obowiazkowo natka pietruszki do posypania dania na talerzu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *