ZUPA FASOLKOWA

ZUPA FASOLKOWA

Najlepsza w sezonie z młodej fasolki, ale można ugotować również z mrożonej fasolki szparagowej.

Składniki:

0,5 kg fasolki szparagowej, żółtej, zielonej lub mieszanej

0,5 kg ziemniaków

pęczek włoszczyzny

cebula

1 łyżka masła klarowanego

gałązka lubczyku (opcjonalnie, można pominąć)

1 pomidor (opcjonalnie, można pominąć)

1,6 l wody

sól

świeżo zmielony pieprz

2-3 łyżki śmietany crème fraîche

posiekany koperek do podania

Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę. Delikatnie poddusić na maśle w garnku na zupę.

Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w kostkę, pora w półplasterki. Jeżeli mamy nać selera i pietruszki, to pokroić też jedną gałązkę selera i całą pietruszkę.

Pokrojoną włoszczyznę dodać do garnka z cebulą i dalej smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

W czajniku zagotować wodę.

Odkroić oba końce fasolki, umyć i pokroić na kawałki.

Lubczyk (jeżeli mamy) umyć i pokroić.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Ziemniaki, fasolkę i lubczyk dodać do warzyw w garnku, zalać wrzątkiem, dodać sól do smaku i gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.

Pomidora sparzyć i obrać ze skóry. Można to też zrobić bez parzenia przy pomocy specjalnego nożyka. Pomidora pokroić w kostkę i dodać do zupy, gdy warzywa będą już miękkie.

Do zupy dodać jeszcze śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość zagotować.

Zupę na talerzu posypać koperkiem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *