ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ

ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ

Sałatka ta, jak dla mnie, zajmuje pierwsze miejsce wśród dań ze śledziami. Pięknie i efektownie się prezentuje, a składniki idealnie się uzupełniają, tworząc harmonijną kompozycję. To może być hit każdej imprezy lub rodzinnego spotkania świątecznego.

Składniki:

300 g solonych filetów śledziowych

pół szklanki mleka

sok z połowy cytryny

1-2 łyżki musztardy gruboziarnistej

cebula

500 g ziemniaków

500 g buraków

3-4 ogórki kiszone lub małosolne

5 jajek

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

150 g majonezu

3-4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Śledzie wymoczyć przez 2-3 godziny w wodzie z dodatkiem mleka.

W tym samym czasie ugotować w osobnych garnkach ziemniaki i buraki w mundurkach. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Ugotowane warzywa ostudzić i obrać.

Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać.

Wymoczone śledzie wypłukać w czystej wodzie i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie pokroić w kostkę, przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny.

Cebulę obrać i drobniutko posiekać. Dodać do śledzi wraz z musztardą i wymieszać.

Śledzie z cebulą przełożyć do szklanej miski i posmarować 1/3 majonezu.

Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do miski na warstwę śledzi i leciutko posypać pieprzem. Na to nałożyć warstwę startych na tej samej tarce ogórków. Posmarować 1/3 majonezu.

Teraz zetrzeć na tarce buraki, rozłożyć na sałatce. Posmarować resztą majonezu.

Umyć i osuszyć tarkę. Zetrzeć jajka, wyłożyć na sałatkę i posypać szczypiorkiem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *