SAŁATKA BROKUŁOWA Z JAJKIEM I SOSEM JOGURTOWO – KOPERKOWYM

SAŁATKA BROKUŁOWA Z JAJKIEM I SOSEM JOGURTOWO – KOPERKOWYM

Lekka sałatka, dobra zarówno na kameralną kolację, jak i przyjęcie.

Składniki:

1 brokuł

4 jajka

pęczek rzodkiewek

sałata karbowana lub mix sałat

Sos jogurtowo – koperkowy:

200 g jogurtu naturalnego

2 zmiażdżone ząbki czosnku

2 łyżeczki musztardy miodowej

szczypta soli

szczypta świeżo zmielonego pieprzu

2-3 łyżki posiekanego koperku

Składniki sosu wymieszać w miseczce i odstawić.

W sporym garnku wstawić wodę i dodać 1 łyżeczkę soli.

Do dużej miski nalać zimnej wody.

Brokuła podzielić na różyczki, łodygę obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić na wrzątek i gotować al dente, 5 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie brokuła od razu przełożyć do miski z zimną wodą, aby nie stracił koloru.

Jajka umyć, przełożyć do rondelka z zimną wodą i ustawić na ogniu. Ugotować na twardo, 6 minut od momentu zagotowania. Po ugotowaniu zalać zimną wodą. Osudzone jajka obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki.

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawalki.

Rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki, małe na plasterki.

Na dużym półmisku lub na indywidualnych talerzach wyłożyć sałatę, brokuły, polać częścią sosu, dołożyć rzodkiewki, jajka, dodać resztę sosu i podawać.

Uwaga: Na dwie porcje należy zmniejszyć ilość składników o połowę.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *