KREMOWA ZUPA BROKUŁOWA

KREMOWA ZUPA BROKUŁOWA

Zupa krem to sposób na błyskawiczny ciepły posiłek. Zaledwie kilka składników, niecałe pół godziny pracy i kilka talerzy gorącej, pożywnej zupy stoi na stole.

Składniki:

1 brokuł (ok. 500 g)

200 g ziemniaków

duża cebula

2-3 ząbki czosnku

łyżeczka masła klarowanego

bulion warzywny 0,8 l

sól

świeżo zmielony pieprz

łyżka śmietany crème fraîche

posiekany koperek

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do Thermomiksa, dodać masło i dusić w temp. 100ºC, obroty 2, czas 5 minut.

Brokuła umyć, odkroić łodygę i podzielić na różyczki. 2-3 najładniejsze różyczki odłożyć do dekoracji. Łodygę obrać i pokroić.

Ziemniaki obrać umyć i pokroić w kostkę.

Bulion zagotować.

Do podduszonej cebuli dodać pokrojone brokuły, ziemniaki, dolać gorący bulion i gotować 12 minut, temp. Varoma, obroty 2.

Odłożone różyczki brokuła przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, lekko osolić i gotować 5 minut al dente. Następnie od razu przełożyć do miski z zimną wodą, aby nie straciły koloru.

Gdy warzywa w Thermomiksie będą ugotowane, dodać śmietanę, doprawić zupę do smaku solą i pieprzem i gotować jeszcze 1 minutę.

Gotową zupę zmiksować. Aby to zrobić, należy ustawić funkcję grzania w pozycji 0 , następnie na pokrywę nałożyć miarkę TM i ciągle ją podtrzymując, drugą ręką stopniowo zwiększać obroty do maksymalnych, przez 30 sekund.

Do zmiksowanej zupy dodać posiekany koperek, zupę wylać na talerze, przybrać różyczkami brokuła i posypać dodatkowym koperkiem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *