NALEŚNIKI Z SZYNKĄ, PIECZARKAMI I SEREM ZAPIEKANE Z SOSEM ŚMIETANKOWYM
To może być hit spotkania rodzinnego lub towarzyskiego. Przygotowane wcześniej, w odpowiednim momencie wstawiamy do piekarnika i podajemy w towarzystwie sałatek, surówek i innych ulubionych dodatków. Sprawdzone.
Składniki:
40 dag pieczarek
15 dag szynki
15 dag tartego sera mozzarella
cebula
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta tymianku suszonego lub listki świeżego
150 ml słodkiej śmietanki 30%
świeżo zmielony pieprz
3 łyżeczki masła
Naleśniki usmażyć według podanego przepisu.
Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Usmażyć na łyżeczce masła, odparowując cały płyn. Na koniec lekko posolić i dodać szczyptę pieprzu. Wymieszać i odstawić do ostudzenia.
Szynkę pokroić w kostkę lub paseczki i przełożyć do miski.
Do szynki dodać starty ser i ostudzone pieczarki, wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C.
Cebulę obrać i drobno pokroić.
Usmażyć delikatnie, nie rumieniąc, na łyżeczce masła z dodatkiem szczypty soli i szczypty cukru. Pod koniec dodać tymianek, śmietankę i chwilę gotować, aż śmietanka lekko zgęstnieje.
Naczynie do zapiekania wysmarować resztą masła.
Na naleśniki wykładać farsz, zwijać ścisło w rulony i układać w naczyniu.
Naleśniki polać sosem i wstawić do gorącego piekarnika.
Zapiekać 30 minut. Podawać z ulubioną surówką.