NALEŚNIKI Z SZYNKĄ, PIECZARKAMI I SEREM ZAPIEKANE Z SOSEM ŚMIETANKOWYM

NALEŚNIKI Z SZYNKĄ, PIECZARKAMI I SEREM ZAPIEKANE Z SOSEM ŚMIETANKOWYM

To może być hit spotkania rodzinnego lub towarzyskiego. Przygotowane wcześniej, w odpowiednim momencie wstawiamy do piekarnika i podajemy w towarzystwie sałatek, surówek i innych ulubionych dodatków. Sprawdzone.

Składniki:

8 naleśników

40 dag pieczarek

15 dag szynki

15 dag tartego sera mozzarella

cebula

szczypta soli

szczypta cukru

szczypta tymianku suszonego lub listki świeżego

150 ml słodkiej śmietanki 30%

świeżo zmielony pieprz

3 łyżeczki masła

Naleśniki usmażyć według podanego przepisu.

Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Usmażyć na łyżeczce masła, odparowując cały płyn. Na koniec lekko posolić i dodać szczyptę pieprzu. Wymieszać i odstawić do ostudzenia.

Szynkę pokroić w kostkę lub paseczki i przełożyć do miski.

Do szynki dodać starty ser i ostudzone pieczarki, wymieszać.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C.

Cebulę obrać i drobno pokroić.

Usmażyć delikatnie, nie rumieniąc, na łyżeczce masła z dodatkiem szczypty soli i szczypty cukru. Pod koniec dodać tymianek, śmietankę i chwilę gotować, aż śmietanka lekko zgęstnieje.

Naczynie do zapiekania wysmarować resztą masła.

Na naleśniki wykładać farsz, zwijać ścisło w rulony i układać w naczyniu.

Naleśniki polać sosem i wstawić do gorącego piekarnika.

Zapiekać 30 minut. Podawać z ulubioną surówką.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *